KAM S HRVAŠKIMI KUNAMI? Na tej banki jih boste lahko menjali brezplačno

Slovenija

Hrvaška bo 1. januarja kot uradno valuto uvedla evro, s čimer se bodo po izteku 14-dnevnega dvojnega obtoka zdaj veljavne kune umaknile iz obtoka. V Sloveniji je kune mogoče zamenjati v nekaterih bankah, hranilnicah ter menjalnicah, januarja in februarja pa jih bo brez provizije v evre mogoče zamenjati na blagajni Banke Slovenije.

Hrvaška se bo evrskemu območju kot 20. članica pridružila 1. januarja 2023. Med 1. in 14. januarjem bo na Hrvaškem obdobje dvojnega obtoka, ko bo možno plačevanje tako v kunah kot v evrih, po tem obdobju pa plačevanje v kunah ne bo več mogoče, so spomnili iz Banke Slovenije.

Menjalno razmerje med hrvaško kuno in evrom je že določeno in znaša 7,5345 kune za en evro

V Banki Slovenije ob tem pojasnjujejo, da je preostale hrvaške kune možno zamenjati v evre v okviru rednega delovanja poslovnih bank oziroma hranilnic ter posameznih menjalcev. Od njihove poslovne odločitve pa bo odvisno, ali in pod kakšnimi pogoji bodo možnost menjave omogočili tudi po 1. januarju.

V Banki Slovenije bodo v skladu z ustaljeno prakso Evropske centralne banke bankovce kun brez provizije menjali od 1. januarja do 28. februarja 2023, ne bo pa možna menjava kovancev in bankovcev starejših serij.

Menjava bo potekala na blagajni Banke Slovenije. Vsota, ki jo bo lahko posameznik zamenjal na dan, je omejena na skupni znesek 8000 hrvaških kun. Po izteku tega obdobja brezplačne menjave bankovcev hrvaške kune v Banki Sloveniji ne bodo več izvajali.

Vsi, ki bodo želeli hrvaške kune zamenjati v evre od marca 2023 naprej, bodo to lahko storili na Hrvaškem v skladu s pogoji, kot jih je določila hrvaška centralna banka, so še navedli na Banki Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija