KAM PO KRUH, MLEKO IN OLJE? Zaživel je primerjalnik cen živil

Slovenija

Za naslovitev draginje je danes zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. "S tem želimo porazdelili breme po celotni verigi, če to ne bo dovolj, bomo zahtevali cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, kar pa ne bo javno," je povedala kmetijska ministrica Irena Šinko.

Irena Šinko

Da namerava vlada med možnimi ukrepi za boj proti draginji poskrbeti tudi za javno objavo cen osnovne košarice živil pri posameznih trgovcih, je še pred poletjem povedal premier Robert Golob. S tem naj bi trgovce odvrnili od preveč izrazitih podražitev.

Javno naročilo za spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo 18. julija. Namen ukrepa je slovenskemu potrošniku ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih prehranskih proizvodov kot tudi informacijo o poreklu ter kakovosti posameznega proizvoda, je takrat zapisalo ministrstvo.

V košarico izdelkov za popis cen je uvrstilo pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Za spremljanje cen se je odločilo pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin.

Na razpis so prispele tri ponudbe, izbrano je bilo ljubljansko podjetje April 8, ki je oddalo ponudbo v vrednosti nekaj več kot 47.000 evrov. Spremljanje cen je nato steklo v začetku septembra in bo trajalo do konca marca 2023. V tem času bo trikrat izveden tudi popis cen izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.

Spletni primerjalnik je dostopen na portalu Naša super hrana. "Iz njega se vidijo razlike med posameznimi trgovci in med posameznimi živili," je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica Šinko, pri čemer je izpostavila primerjavo po ceni, poreklu in kakovosti izdelkov, ki jo bodo sedem mesecev opravljali pri šestih različnih trgovcih v večjih trgovskih centrih v Ljubljani.

"Cilj projekta je zaščita gospodinjstev, ki se soočajo z visokim cenami hrane in se jim zmanjšuje kupna moč zaradi inflacije, zagotovitev preskrbe celotnega prebivalstva ter porazdelitev bremena draginje po celotni prehranski verigi," je poudarila in ocenila, da bodo na portalu vsi lahko dobili jasen pregled, na podlagi katerega se bodo lahko odločili za nakup.

Ali bo ta mehak ukrep za zajezitev draginje dovolj, bomo po njenih besedah videli čez nekaj časa. "Če ukrep ne bo dovolj, se bo vlada odločila za ukrep na podlagi zakona o kontroli cen, ki jih bomo zahtevali od vseh deležnikov v verigi. Ti podatki ne bodo javno dostopni, bodo samo za potrebe in odločanje vlade," je povedala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  19 .09. 2022 ob  15: 26
Nanka gledat te neumnosti, greste lepo v COOP čez mejo in je.