KAM GREDO NOVI MILIJONI? Kupili bomo sistem zračne obrambe

Slovenija

Ministrstvo za obrambo je z nemškim zveznim ministrstvom za obrambo danes sklenilo programski dogovor o sodelovanju pri nabavi sistema iris-T SLM, na podlagi katerega bo država od nemškega proizvajalca Diehl Defence GmbH kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega, so sporočili z ministrstva.

Ob tem so spomnili, da je Slovenija ob robu srečanja ministrov zveze Nato oktobra lani s 14 državami podpisala pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba, katere pobudnica je bila Nemčija, od julija letos pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema iris-T SLM.

Avgusta letos je bil nato podpisan memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI (European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding - ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na ministrstvu.

Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v ESSI MOU, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb.

Dogovor je v imenu ministrstva podpisal državni sekretar Damir Črnčec.

Državna sekretarja na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec in na Zveznem ministrstvu za obrambo Zvezne republike...

Posted by Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence on Wednesday, December 6, 2023

Po neuradnih informacijah Dela se je Slovenija za nakup dveh sistemov iris-T dogovorila junija letos, po takratnih informacijah naj bi bila pogodba vredna 200 milijonov evrov. Gre za sistem, ki s tovornjaka izstreljuje rakete z dosegom do 40 kilometrov. Rakete so vodene z GPS-sistemom in lahko dosežejo cilje do višine 20.000 metrov.

Po poročanju časnika je Nemčija dva sistema iris-T poslala v Ukrajino, po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva pa je učinkovitost raket presegla pričakovanja s stoodstotnim učinkom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  07 .12. 2023 ob  07: 27
Po domače: moji če nam kurac to? A smo tako zelo v nevarnosti? Sej sploh nismo zanimivi ne za vlagatelje,ne za teroriste ne za kao migrante! Torej zakaj že kupujemo to sranje? Ajaaaaa da lahko nekdo dobro nakrade vmes.
hribi |  06 .12. 2023 ob  19: 28
14
Kakšna lopovscina. Ti naši kupujejo raketni sistem z dosegom 40 km. Zgleda, da so vsi okoli nas že kapituliralai in da bo Slovenija branila EU. Seveda da je v tem primeru 200 Mio eur opravičljiv znesek. Samo še letalonosilko kupimo in smo vojaška velesila.