KAKŠNO JE STANJE SLOVENSKEGA MORJA? Med onesnaževali tudi učinkovine zdravil

Slovenija

Slovensko morje ima po skoraj 10 letih spet dobro kemijsko stanje. Koncentracije organskih kositrovih spojin, ki so bile v preteklih letih prisotne predvsem zaradi uporabe v ladijskih premazih, so se namreč znižale pod okoljski standard kakovosti, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso), ki redno spremlja stanje morja.

"Zadnje analize iz leta 2017 kažejo na znatno izboljšanje stanja. Koncentracije so se po več letih slabega stanja znižale, tako da ima po zadnjih podatkih slovensko morje dobro kemijsko stanje. EU je namreč leta 2003 prepovedala uporabo organskih kositrovih spojin v sredstvih za zaščito ladij. Ker so te snovi slabo razgradljive in obstojne, predvsem v sedimentih in živih organizmih, še vedno predstavljajo grožnjo za morsko okolje," so poudarili.

Analize sicer vključujejo nekaj več kot 60 onesnaževal v vodi, sedimentu in organizmih. Gre za težke kovine, fitofarmacevtske pripravke, industrijske kemikalije, v zadnjem času tudi učinkovine zdravil. Te snovi imajo določene mejne vrednosti oz. okoljske standarde kakovosti, ki so strogi in varujejo tudi najbolj preproste morske organizme.

Onesnaženost s sredstvom proti moljem

Zadnjih 10 let so v morju ugotavljali prekomerno prisotnost organskih kositrovih spojin, ki so se najprej uporabljali kot sredstvo proti moljem. V 60. letih prejšnjega stoletja pa so jih začeli uporabljati za premaze plovil proti obraščanju z algami, saj so se izkazali za bolj učinkovite kot baker, ki se je uporabljal pred tem.

Pri uporabi premazov z organskimi kositrovimi spojinami je bil po pojasnilih Arsa podcenjen njihov vpliv na širše morsko okolje.

Raziskava: že nekaj nanogramov povzroči razvoj moških spolnih organov

Raziskave so namreč pokazale, da organske kositrove spojine lahko že v zelo nizkih koncentracijah (nekaj nanogramov na liter) povzroči razvoj moških spolnih organov pri samicah nekaterih morskih polžev. Te ugotovitve so se uporabile pri določitvi zelo strogega okoljskega standarda kakovosti, ki je izražen kot letna povprečna vrednost (0,0002 mikrograma na liter) in kot največja dovoljena koncentracija (0,0015 mikrograma na liter), so navedli.

Kot so še pojasnili na Arsu, je onesnaženje morja rezultat človeških aktivnosti, ki jih izvaja na morju, obali in v zaledju. Potencialni viri so promet, pristaniška dejavnost, komunalne in industrijske odpadne vode ter turizem. Onesnaževala pa v morje zanesejo tudi reke s kopnega.

Deli novico:

Zgazim  |  09 .11. 2018 ob  04: 35
Pol pa po nevihti zaplavas v 20m sirok pas plastike,vreck stiroporja....
zoran13 |  08 .11. 2018 ob  14: 27
MIKROPLASTIKA ŽE NA NAŠIH MIZAH

Mikroplastiko imamo že na naših mizah v naši hrani in tudi pijači, le, da se tega še ne zavedamo dovolj. To tudi takrat, ko nakupujemo "lahke" pijače v supermarketih in ko mislimo, da vse to na naše telo sploh ne vpliva. Analiza je pokazala zaskrbljujoče rezultate, ki so za marsikoga problematični, saj mikroplastike namreč s prostim očesom ne vidimo!
Mikroplastiko lahko najdemo v ribah, ki jih uživamo v velikih količinah, kjer se akumulirajo z impresivnimi podatki, frutti di mare, morski soli, v vodah (rek, pip, lahko tudi v mineralni vodi). Ne izogne se jim niti med.

Seven Up, Pepsi, San Benedetto, Schweppes, Beltè, Coca-Cola, Fanta, Sprite so samo nekatere znamke osvežilnih pijač in sokov, ki so pregledane pod "lupo", kar je presenečenje – saj so vsi poskrbeli za enotno ugotovitev: prisotnost mikroplastike je v vseh 18 testiranih artiklih, ki so bile zato kontaminirane.
Njihove vrednosti se gibljejo minimalno od 0,89 mpp/l (mikrodelcev na liter) in maksimalno do 18,89 mpp/l:

* SevenAp - 18,89 mpp/l
* San Benedetto Gazzosa - 15,75 mpp/l
* Eselunga Gazzosa - 15,33 mpp/l
* Schweppes aqua tonica - 14,60 mpp/l
* Pepsi - 13,00 mpp/l
* Guizza aranciata - 11,33 mpp/l
* Guizza gazzosa - 10,00 mpp/l
* San Benedetto The limone - 7,33 mpp/l
* Schweppes cedrata - 7,00 mpp/l
* Coop The limone - 6,67 mpp/l
* Belte limone - 6,62 mpp/l
* Fanta - 4,57 mpp/l
* Coca Cola - 3,50 mpp/l
* Sprite - 3,33 mpp/l
* Esselunga The Limone - 2,22 mpp/l
* San Benedetto Aranciata - 1,11 mpp/l
* The Limone PAM - 1,11 mpp/l
* Freeway Lidl - The al Limone - 0,89 mpp/l
ilsalvagente.it/2018/09/24/la-microplastica-e-servita-la-ricerca-del-salvagente-sui-soft-drink/