KAKŠNE CENE GORIVA LAHKO PRIČAKUJEMO NA PRIMORSKEM? V aplikaciji preverite, kje se najbolj splača tankati

Koper

Konec meseca se izteče veljavna uredba o oblikovanju določenih naftnih derivatov, na podlagi katere se oblikujejo najvišje dovoljene maloprodajne cene za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo na bencinskih servisih izven avtocest in hitrih cest. Cene pogonskih goriv se bodo sprostile, uporabniki pa jih lahko spremljajo na portalu goriva.si. OMV Slovenija in Petrol, vodilna prodajalca naftnih derivatov v Sloveniji, sta sicer pozdravila odločitev vlade za liberalizacijo cen naftnih derivatov. Ocenjujeta jo kot pozitiven premik na trgu, ki bo koristil vsem deležnikom. V obeh družbah so za STA poudarili, da gre za normalizacijo razmer, s katero bodo potrošniki dobili večjo možnost izbire.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je spomnilo, da je že marca lani vzpostavilo spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji in je v prvi vrsti namenjena potrošnikom. Na ministrstvu so sicer pojasnili, da zaradi sporadične preobremenjenosti stran danes občasno trenutno ni dosegljiva, a da težave urgentno odpravljajo.

"Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva," so navedli na ministrstvu. 

Dodali so, da večja, kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah.

Primerjava trenutnih cen goriv na bencinskih servisih na Primorskem

Podatki z aplikacije razkrivajo, da je trenutno za liter dizelskega goriva na bencinskem servisu Lom na primorski avtocesti treba odšteti 1,024 evra, za 95-oktanski bencin pa 1,031 evra. Na Ravbarkomandi dizel točijo po 1,029 evra na liter, bencin pa za 1,039 evra. Na črpalki v Bertokih je treba za liter dizla odšteti 1,019 evra, za liter bencina pa 1,029. Enake cene so zaenkrat v Semedeli. Medtem je denimo na bencinskem servisu na Kolodvorski v Kopru tako za bencin kot za dizel treba za zdaj odšteti po 1 evrov na liter.

A se bodo cene na zadnji črpalki najverjetneje spremenile že s četrtkom. Vlada se je namreč odločila, da ne podaljša uredbe o oblikovanju določenih naftnih derivatov, saj je ugotovila, da cen ni več treba regulirati. Medtem ko trgovci poudarjajo, da bo sprostitev cen, do katere bo prišlo z oktobrom, prinesla več konkurence, nekateri opozarjajo, da bo to vodilo v rast cen.

V primeru, da bi prišlo do neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor, pa bi država lahko ukrepala in uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon. Gre za izreden ukrep, ki bi lahko trajal le eno leto, v utemeljenih primerih pa se lahko tudi obnovi.

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  29 .09. 2020 ob  22: 43
Konec je z ugodnimi cenami goriva pri nas.