KAKŠNA VODA SE IZ OCIZLE IN KLANCA IZLIVA V GLINŠČICO: Je res polna bakterij, strupenih za ljudi?

Koper

Bralec nas je opozoril na problem odvajanja odpadnih in meteornih voda na območju vasi Ocizla in Klanec pri Kozini. Gre za vode, ki se izlivajo v naravni rezervat Glinščice. Kot pravi, je voda polna fekalij in onesnažena. Vodo je poslal tudi na analizo.

"Voda je zelo onesnažena in vsebuje ogromno bakterij, ki so strupene za ljudi," je povedal bralec.

Za razlago analize poslanega vzorca vode, smo se obrnili na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Prosili smo jih za nekaj pojasnil in poljudno razlago podatkov o opravljeni analizi.

Kot prvo, so opozorili, da vzorcev niso odvzeli oni, ampak omenjeni bralec. "Odvzem vzorca vode za mikrobiološke preiskave mora biti opravljen skladno s standardom ISO 19458:2006, ki predpisuje postopke, ki jih je potrebno upoštevati, da se izognemo kontaminaciji vzorca ob odvzemu. V kolikor vzorec vode ni odvzet skladno z navodili, lahko to vpliva na rezultate," pojasnjuje Maja Kostanjšek iz NLZOH ter dodaja:

"Glede na rezultate opravljenih mikrobioloških analiz vzorcev lahko potrdimo prisotnost indikatorjev fekalnega onesnaženja. Rezultati analiz so vrednoteni skladno s Pravilnikom o pitni vodi, kar pa ni ustrezno vrednotenje, v kolikor gre za drug tip vode, npr. površinske vode. Omenjeni poročili ne vključujeta kemijskih parametrov, tako da na podlagi teh rezultatov ne moremo govoriti o vsebnosti strupenih kemikalij v dostavljenih vzorcih."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija