KAKŠEN ZRAK DIHAMO? Odslej na voljo aplikacija, s katero boste to lahko preverjali

Slovenija

Agencija RS za okolje (Arso) je danes opozorila na možnost uporabe brezplačne aplikacije European Air Quality Index (Evropski indeks kakovosti zraka), ki omogoča dostop do osveženih podatkov o kakovosti zraka v evropskih mestih, nudi pa tudi napovedi kakovosti zraka in zdravstvena priporočila. Na voljo je v slovenskem jeziku.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili pri Arsu, se lahko uporabnik prek aplikacije seznani s podatki zadnjih dni, tednov ali let. Aplikacija omogoča primerjavo kakovosti zraka na izbranih postajah ter informacijo, kdaj se lahko pričakuje najboljšo kakovost zraka na nekem območju.

Evropski indeks kakovosti zraka po njihovih navedbah temelji na urnih meritvah z več kot 3500 postaj za spremljanje kakovosti zraka. Ponuja vpogled v kakovost zraka v posameznih državah, regijah in mestih. Izračunan je s kombinacijo podatkov, ki jih države članice sporočajo Evropski agenciji z okolje, in napovedanih ravni kakovosti zraka, ki jih zagotavlja vesoljski opazovalni program EU Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

Aplikacija omogoča pregled do pet ključnih onesnaževal, to so delci (PM10), drobni delci (PM2,5), ozon (O3), dušikov dioksid (NO2) in žveplov dioksid (SO2).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija