KAKO ZASKRBLJENI SMO SLOVENCI? Takšni so rezultati

Slovenija

Raziskava Mediane kaže, da zaskrbljenost prebivalcev glede vojne v Ukrajini še vedno narašča. Zdaj je zaradi vojne zaskrbljeno ali zelo zaskrbljenih že skoraj dve tretjini vprašanih, ljudi vedno bolj skrbi, da se bodo zaradi vojne povečale cene osnovnih življenjskih potrebščin, energentov in da se bomo znašli v humanitarni krizi.

Porast cen energentov v tokratnem merjenju Mediane pričakuje 92 odstotkov vprašanih, porast cen osnovnih življenjskih potrebščin pa kar 94 odstotkov. To je statistično pomemben dvig glede na pretekli mesec, ko je to povišanje napovedalo 90 odstotkov vprašanih, opozarjajo na Mediani.

Delež tistih prebivalcev Slovenije, ki pričakujejo, da se bo zaradi vojne v Ukrajini zmanjšala varnost Evrope na splošno, je še vedno okrog 56-odstoten, nekolikšen porast pa ugotavljajo tudi za trditev, da se bomo znašli v humanitarni krizi, in sicer s 44 odstotkov v aprilu na 47 odstotkov v mesecu maju. Delež anketirancev, ki menijo, da vojna za prebivalce Slovenije ne bo imela nobenih negativnih učinkov, ostaja pod odstotek.

Medtem ko je bilo v aprilu glede vojne v Ukrajini zelo zaskrbljenih približno 60 odstotkov vprašanih, je v maju ta delež zdaj višji in znaša 63,1 odstotka vprašanih. Delež tistih, ki jih skrbi epidemija koronavirusa, se že nekaj mesecev vrti okrog tretjine vprašanih.

Mediana je merila tudi zadovoljstvo prebivalcev glede zaupanja vladi v sprejemanje pravilnih odločitev za državo in njene pripravljenosti na prihodnje svetovne izzive. Po bistveni spremembi v aprilu 2022 v beleženju zadovoljstva z delovanjem vlade tokrat ne ugotavljajo pomembnih sprememb. Delež tistih, ki zaupa vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo, je 46-odstoten, 41 odstotkov vprašanih pa meni, da je vlada pripravljena na prihodnje svetovne izzive.

Takšnih, ki menijo, da se druge države s koronavirusom spopadajo bolje od Slovenije, je še vedno približno 35 odstotkov, tistih, ki jim je izbruh koronavirusa bolj pomagal ceniti tisto, kar imajo, pa je 48 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija