KAKO STAVKA POTEKA V SLOVENSKI ISTRI? To so informacije zdravstvenih domov, po posebnem režimu delajo tudi lekarne, CSD-ji in domovi za starejše

Koper

Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije je pred današnjo stavko podal navodila za bolnike, ki bodo potrebovali medicinsko pomoč. Nudijo le nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. Centri za socialno delo zagotavljajo le nujna pooblastila, lekarne pa minimum delovnega procesa. Kako to izgleda v praksi, smo preverili pri zdravstvenih ustanovah v Slovenski Istri.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva danes stavkajo, ker jim z vladno stranjo v torek ni uspelo zbližali stališč glede stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Poleg v zdravstvenih domovih in bolnišnicah stavka poteka tudi v socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah.

"Kljub stavki mora Zdravstveni dom Koper v skladu z zakonodajo in strokovnimi smernicami izvajati vse storitve, ki so potrebne, da se ohranja življenje in se ne poslabša zdravstveno stanje ljudi," je pojasnila tamkajšnja strokovna vodja Ljubica Kolander Bizjak. Ta stanja pa so zdravljenje vročinskih stanj in infekcijzdravljenje poškodb in zastrupitevzdravljenje kroničnih bolezni, če bi njegova opustitev neposredno in v krajšem času povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt, pa druge storitve nujne zdravniške pomočiopravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje prej našteta stanja (triažni pregledi), predpisovanje zdravil in medicinskih pripomočkov za zdravljenje prej naštetih stanj, vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 letvse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

"Stavka v ZD Izola poteka skladno z dogovorom o zagotovitvi minimuma delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo občanov ali delo drugih organizacij," odgovarja Maja Praček, pomočnica direktorja za zdravstveno nego v ZD Izola, kjer podobno kot v Kopru naštevajo, katera so tista stanja, zaradi katerih paciente tudi danes sprejemajo.

Socialnovarstveni zavodi in posebni socialnovarstveni zavodi

Delo v vseh socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih poteka kot na dan nedelje. V času stavke so opustili vse ne nujne storitve; npr. posteljne kopeli, transferje, nadstandardne storitve, delovno terapijo, nenujna spremstva ter obnovitveno in preventivno fizioterapijo.

Zavodi, ki izvajajo storitev pomoči na domu, v času stavke izvajajo celoten nabor storitev, povezanih s temeljno nego in oskrbo, ter samo nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki sodijo v gospodinjsko pomoč in podporne storitve.

Zavodi za usposabljanje in varstveno-delovni centri

V zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih so v času stavke opustili vse nenujne storitve; npr. storitve izobraževanja in usposabljanja, različne delavnice, delovno terapevtske, fizioterapevtske in logopedske storitve ter nenujna spremstva.

Na voljo so nujne storitve, kot so pomoč respiratornega fizioterapevta, medicinske sestre in nujna nega. Za otroke in mladostnike, ki so vključeni v vzgojno izobraževalni program, in za druge osebe, za katere v času stavke ne izvajajo terapevtskih programov, so zagotovili varstvo.

Centri za socialno delo (CSD)

V času stavke CSD izvajajo vsa nujna javna pooblastila, kot npr. nujne naloge po zakonu o preprečevanju nasilja v družini, družinskem zakoniku, ipd., v celoti izvajajo naloge interventne službe in kriznih namestitev.

Delo na centrih za socialno delo obsega le nujno prvo socialno pomoč. Tisti CSD, ki izvajajo storitev pomoč družini na domu, morajo v času stavke izvajati celoten nabor storitev, povezanih s pomočjo pri temeljnih dnevnih opravilih, ter nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki sodijo v gospodinjsko pomoč.

Lekarne

Stavkajoči v času stavke zagotavljajo minimum delovnega procesa, ki ga določa zakon o zdravstveni dejavnosti. Stavka poteka na delovnih mestih stavkajočih od 10. do 16. ure. V tem času so odprte le dežurne enote lekarn.

V času stavke velja nedeljski režim dela, na način, da izdaja zdravil poteka izključno preko dežurnega okenca. Stavka danes poteka tudi v Obalnih lekarnah Koper, razen Lekarne Koper in Lekarne Lucija, kjer poteka delo preko dežurnega okenca oziroma vetrolova za izdajo:

- zdravil, predpisanih na recept istega dne,
- zdravil, predpisana na recept z oznako "nujno" in
- zdravil brez recepta proti vročini in bolečinam; pri slednjih se bo izdala le ena škatlica posameznega zdravila.

Drugih izdelkov in pripravkov ter potrdil o izpolnjevanju pogojev PCT v času stavke ne izdajajo.

Zdravniki in zobozdravniki ne stavkajo

Stavkajoče delavke in delavce v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva so danes podprli v konfederaciji sindikatov javnega sektorja, zvezi svobodnih sindikatov in sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. V zdravniškem sindikatu Fides pa so danes ponovno poudarili, da zdravniki in zobozdravniki danes ne stavkajo.

Z vprašanji o poteku stavke smo se obrnili tudi na Splošno bolnišnico Izola ter Zdravstveni dom Piran, na njihove odgovore še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
deliri |  17 .02. 2022 ob  19: 42
stavka še poteka... od 2020 se ni ustavila
joco |  16 .02. 2022 ob  15: 55
10
CSD Stavkajo že lepih 10 let, prideš na CSD, ti reče dela gospa od doma, a bem kaj pa dela nima telefona ma va va
kličeš v zdravstveni se ti ne javijo, pole je vidiš kako si gleda nohte šiora, zdravniki anke oni eni ja ki delajo, ma eni pa prau malo nič, bolniške skupaj z dopusti, naredijo 8 mescev od 12 če že, sej ni tako črno ben, za svojo tazadnjo pa lekarničarji, tej pa ja ki so, kaj ne bi lahko zdravila mi na dom poslal če imam napotnico, a ne ne treba iti dol, da ku češ da oni delajo, ma ben en lekadol ali aspirin bi mi ga petrolijero lahko prodal, ma bog pomagi
Bobi |  16 .02. 2022 ob  15: 12
"Stavka v ZD Izola poteka skladno z dogovorom" ŽE 2 LETI