KAKO SMO ZADOVOLJNI Z ŽUPANI? Na repu lestvice primorski, kaj pa na vrhu?

Slovenija

V letošnji raziskavi agencije Ninamedie o zadovoljstvu prebivalcev z delom županov mestnih občin so najvišje ocene dobili župani Slovenj Gradca Tilen Klugler, Ljubljane Zoran Janković, Murske Sobote Aleksander Jevšek ter Novega mesta Gregor Macedoni. Sledita županja Ptuja Nuška Gajšek in župan Krškega Miran Stanko.

Najnižje ocene pa so v tokratni, že peti tovrstni raziskavi dobili novogoriški župan Klemen Miklavič, kranjski župan Matjaž Rakovec in župan Maribora Sašo Arsenovič, so izsledke raziskave Naj župan 2022 v Ninamedii povzeli v sporočilu za javnost.

Slovenjgraški župan Klugler je prejel oceno 3,94, če bi ponovno kandidiral, pa bi ga podprlo 68 odstotkov anketirancev. Županu anketirani pripisujejo zasluge za prenovo oz. gradnjo zimskega bazena in gradnjo stanovanj ter razvoj in obnovo mesta, najbolj pa mu zamerijo hvaljenje in arogantnost.

Foto: Danijel Novakovič/STA

Ocena dela Zorana Jankovića znaša 3,80, kar je najvišja ocena zadovoljstva z delom župana prestolnice v vseh petih dosedanjih merjenjih. Kar 62,3 odstotka vprašanih bi glasovalo zanj, če bi ponovno kandidiral. Ljubljančani so ocenili, da je Janković najbolj zaslužen za prenovo Cukrarne, splošni razvoj mesta in prenovo cest ter ulic, obnovo šol in vrtcev in ureditve zelenih površin, prav tako mu zasluge pripisujejo za brezplačni mestni prevoz za upokojence. Najbolj mu očitajo avtoritativno vodenje mesta.

Prebivalci Maribora so županu Arsenoviču namenili povprečno oceno 3,21, kar je enako kot v lanskem merjenju. V primeru ponovne kandidature bi ga za župana podprlo 38,8 odstotka vprašanih prebivalcev Maribora.

Na repu lestvice je pristal župan Nove Gorice Klemen Miklavič, čigar povprečna ocena je 2,64, kar je opazno nižja ocena kot pri preteklem merjenju. Prebivalci mu očitajo neodločnost, neaktivnost in nedostopnost kot tudi neizpolnjevanje predvolilnih obljub. Če bi bile volitve naslednjo nedeljo, bi ga ponovno volila slaba petina vprašanih.

Pozitiven premik je naredil nekdaj najslabše uvrščeni, koprski župan Aleš Bržan. Ta je letos ocenjen s povprečno oceno 3,33, kar je hkrati najvišja ocena župana glede na pretekla leta. Bržanu pripisujejo zasluge za urejenost plaž in izboljšano sodelovanje na vseh ravneh občine, pa tudi za gradnjo garažne hiše Belveder in uvedbo participativnega proračuna, predvsem pa da je umiril retoriko in komunikacijo ter da prisluhne občanom. Bržanu po drugi strani očitajo neodločnost, nesposobnost, pasivnost, prav tako pa menijo, da se preveč ukvarja z nekdanjim županom Popovičem in njegovo zapuščino. Če bi Bržan ponovno kandidiral, bi ga podprla slaba polovica anketiranih.

Splošno zadovoljstvo z župani je sicer nekoliko nižje kot lansko ter predlansko pomlad, ko so bile predvolilne obljube še sveže, a očitno pričakovanja ljudi po dobrem letu županovanj niso povsem zadovoljena, še ugotavljajo v Ninamedii.

Raziskavo je Ninamedia opravila med 28. januarjem in 16. februarjem letos. Vzorec po vsej državi je obsegal 15.843 oseb, delo županov pa so sodelujoči ocenjevali z ocenami od ena do pet.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .04. 2022 ob  09: 25
10
V Sloveniji volivci radi volimo lopove. Večji kot je lopov, boljši je rezultat in večkrat ga izvolimo.
Piero Panin |  03 .04. 2022 ob  21: 37
Ma stvar je povsod ista kot jo gledam,recimo naredili so hisno garazo ok super in pol fali se 10%-15% procentov da bi res bli vsi zadovoljni in tle se ustavi in noben ne poslusa nic in ne dviguje telefona in v istem stilu se fura naprej in spravlja ob zivce vse krajane
max |  03 .04. 2022 ob  18: 15
pogrešam članke o brez problema listi, digitalizirajmo slovenijo oziroma naučimo se prižgat računalnik. :D
ManofSteel |  03 .04. 2022 ob  15: 58
Zanimivo, da niso dali oglasno desko to, da bodo prisli na obalo...joj kak sprejem bi jim dal...pljunec v glavo
ManofSteel |  03 .04. 2022 ob  15: 57
Kaj ppd članek "SVOBODA" se ne sme komentirat? To je ta "svoboda", ki jo opeva ta stranka...nedaj bože da se pove kako čez njigovenjigovejake...skorupcalo od regionala
Olgo Franco |  03 .04. 2022 ob  14: 22
Zelo smo zadovoljni z njihovim delom…sploh v Kopru, pa tudi z delom podzupanom in svetovalcev… zadovoljni smo ker je mandat pri koncu in njihovem koncu.
Ištrijan |  03 .04. 2022 ob  14: 10
20
Znani kmetovalec rajko ze sadi pomidorje na kmetijskih zemljiscih, ki mu jih rihtajo na obcini koper? Vprasam iz firbca....