KAKO SE PREŠTEVA OKUŽENE S KORONAVIRUSOM? Neznana definicija, koga se šteje za ozdravelega

Slovenija

Pri ministrstvu za zdravje smo poskušali izvedeti, ali Slovenija vodi evidenco oseb, ki so bile okužene s koronavirusom, a so bolezen covid-19 že prebolele. Predvsem nas je zanimalo, če takšna evidenca obstaja, zakaj se števila ozdravljenih ne odšteje od podatka števila okuženih. In če bi odšteli ozdravljene, kolikšno bi bilo realno število okuženih na določen dan? Z ministrstva za zdravje so nas po odgovore napotili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Kot pojasnjujejo na NIJZ, podatke o okužbah v Sloveniji sporočajo preko Sistema zgodnjega opozarjanja in odzivanja (EWRS), ki deluje pri Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Kot je razvidno s spletne strani ECDC, skupina epidemiologov vsak dan med 6.00 in 10.00 po srednjeevropskem času pregleda do 500 virov za zbiranje najnovejših podatkov, ki jih sistematizirajo in objavijo. Redno prejemajo informacije iz držav Evropske unije (EU) in držav članic Evropskega gospodarskega prostora (EGP) preko sistema EWRS, Evropskega nadzornega sistema (TESSy), Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in preko elektronske pošte. Podatki prihajajo iz 196 držav.

NIJZ: umrle iz ocene izključimo

Med vire podatkov spadajo spletne strani ministrstev za zdravje (43 odstotkov), javnih zdravstvenih zavodov (9 odstotkov); spletna mesta ministrstev za socialno varstvo, vlad, kabinetov premierjev, kabinetov ministrstev …

Slovenski NIJZ pri izračunu ocene okuženih upošteva skupno število novih primerov v zadnjih 14 dnevih. "Umrle iz ocene izključimo," pojasnjujejo.

"ECDC podatke o skupnem številu novih primerov v zadnjih 14 dneh oziroma 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov covid-19 (na 100.000 prebivalcev) prikazuje po državah po svetu na njihovi spletni strani. Gre za epidemiološki kazalnik, s katerim skušamo opredeliti, koliko je v določeni populaciji (državi) takšnih primerov, ki so še kužni in imajo potencial širjenja bolezni," razlagajo pri NIJZ in dodajajo:

"Gre za oceno, ki temelji na predpostavki, da je zbolela oseba kužna 7 do 12 dni v zmernih primerih in v povprečju do dva tedna v hudih primerih obolenja covid-19. Nimamo podatka, od kod Worldometer črpa svoje podatke. Prav tako ni razvidno, kaj razumejo pod 'Recoverd'. To ni uradna stran."

NIJZ: ni mogoče vedeti, kakšna je dejanska slika ozdravelih

Kot pojasnjujejo na NIJZ, definicija, koga štejemo pod ozdravele, za novi koronavirus še ni znana. "Kot ozdravele se lahko smatra izpuščene iz bolnišnice, ni pa nujno, da so v bolnišnicah vsi, ki so pozitivni na covid-19, temveč samo težji primeri. Za točen podatek o številu okuženih ter posledično ozdravelih oseb bi bilo potrebno testirati celotno prebivalstvo," dodajajo.

Kot priznavajo, ni mogoče vedeti, kakšna je dejanska slika ozdravelih, ker ni znana točna slika pozitivnih. "Statistika je veliko bolj zapletena, potrebna bi bila jasna razlaga, kaj pomeni določen pojem in na kakšen način pridobivajo določene podatke, teh podatkov pa vse države ne zbirajo na enak način," zaključujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija