KAKO SE JE ZMANJŠALA ONESNAŽENOST V ČASU PANDEMIJE: Tu so podatki in posnetki za severni Jadran (FOTO)

Slovenija

Evropska vesoljska agencija (Esa) in Evropska unija sta danes zagnali novo spletno stran, ki prikazuje vpliv pandemije covida-19, kot ga prikazujejo podatki, pridobljeni iz satelitov. Med drugim lahko uporabniki za vsak teden preverijo stanje onesnaženosti in aktivnosti prometa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za nekatere meritve so satelitske podobe analizirali s pomočjo umetne inteligence, da so ustvarili uporabne podatke. Med drugim so s pomočjo umetne inteligence nadzorovali število vozil na parkirišču tovarne Volkswagna v Wolsfburgu, da so tako ocenili aktivnosti tovarne, je pojasnil direktor programa Ese za opazovanje Zemlje Josef Aschbacher.

Uporabniki lahko približajo posamezne satelitske podobe na sistemu Race in primerjajo podobe na različne datume. Za nekatere dele EU morajo podatke še naložiti.

Med drugim so na voljo podatki o onesnaženosti za sever Jadranskega morja. Iz posnetkov je jasno vidno, da je bila voda na vrhuncu ukrepov za omejevanje gibanja konec aprila precej bolj kvalitetna, kot je bila na začetku pandemije v marcu ali sedaj konec maja.

Spletna stran je dostopna preko https://race.esa.int/

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  06 .06. 2020 ob  22: 49
Vse tiho je bilo...