KAKO SANKCIJE PROTI RUSIJI VPLIVAJO NA PODJETJA SLOVENSKE ISTRE? Intereuropa ima v Ukrajini odvisno družbo, v Luki Koper ne pričakujejo negativnih vplivov

Koper

Slovenska podjetja skrbno spremljajo razvoj dogodkov v Ukrajini ter z njo povezane sankcije proti Rusiji in Belorusiji. Kako pa so se na aktualne razmere odzvali v podjetjih Slovenske Istre? Intereuropa ima namreč v Ukrajini odvisno družbo, se posledice sankcij odražajo tudi v Luki Koper?

Intereuropa ima v Ukrajini odvisno družbo TOV TEK ZTS Užgorod, ki pa sodi med manjše družbe v skupini tako po prihodkih kot po številu zaposlenih. "V tem trenutku še ne moremo oceniti vpliva krčenja gospodarskih aktivnosti na poslovanje družbe TOV TEK ZTS Užgorod. Vsekakor pa vojne razmere vplivajo na gospodarsko aktivnost v Ukrajini in na poslovanje te odvisne družbe," so zapisali.

Intereuropa je sicer v stalnem stiku z vodstvom odvisne družbe v Ukrajini, pri čemer se vključuje in pomaga reševati specifične logistične potrebe.

Iz Luke Koper pa so sporočili, da je bil obseg pretovora, ki je bil v zadnjih letih vezan na Ukrajino ali Rusijo, zanemarljiv, zato ne pričakujejo negativnih vplivov na poslovanje družbe.

O vplivu vojne na gospodarstvo je na včerajšnji spletni novinarski konferenci, namenjeni predstavitvam javnih razpisov za podjetja v letošnjem letu, spregovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

"Gre za pomemben del sodelovanja slovenskega gospodarstva s tema dvema državama. S tem, za nas nesprejemljivim načinom reševanja sporov v 21. stoletju, je ogroženih 1,35 milijarde evrov poslov z Rusko federacijo ter skoraj 300 milijonov evrov sodelovanja z Ukrajino," je dejal. Po Počivalškovih besedah je otežen, v posameznih delih, ki so zajeti v vojno delovanje, je onemogočena proizvodnja, prizadet je promet med Slovenijo in tema državama. "Še toliko večji pa je vpliv in ogroženost podjetij zaradi vpetosti slovenskega gospodarstva v evropsko, ki je pomemben partner teh dveh držav," je izpostavil.

Počivalšek se je zavzel, da se zadeve čim prej prenesejo na diplomatsko področje, da se ne bo delala daljša ali večja škoda. "Že pred časom sem po posvetu na vladi obvestil vsa pomembna slovenska podjetja o težavah, ki jih lahko doletijo, in jih opozorili na predvidene sankcije. Verjamem, da je tudi zaradi tega škoda manjša," je ocenil.

Poudaril je tudi, da bo treba najti rešitev za Sberbank, ki je sodelovala s podjetji na obeh straneh. "Vlada preučuje situacijo, smo v stiku s podjetji in Gospodarsko zbornico Slovenije in naredili bomo vse, da podjetjem pomagamo," je zagotovil minister.

Upa, da bodo našli rešitve. "A moram odločno povedati, da smo z GZS prišli do zaključka, da je način reševanja krize z vojno nesprejemljiv in da bomo, če se ne bo našla rešitev, vztrajali pri sankcijah, ki jih je sprejela EU, to pa pomeni tudi prizadetost evropskega in našega gospodarstva. V tem primeru bomo iskali rešitve za pomoč, ki so večplastne," je dodal.

Iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so včeraj pozno zvečer sporočili, da "z zaskrbljenostjo in grozo" spremljajo dogajanje v Ukrajini in potrdili, da zato sprejemajo in podpirajo vse sankcije proti Rusiji.

Poleg v petek oblikovane skupine podjetij za Ukrajino, Rusijo in Belorusijo so včeraj v okviru zbornice oblikovali tudi specializirano interno delovno skupino, "ki si bo prizadevala v največji možni meri pomagati slovenskim podjetjem, članom, najti odgovore na trenutno najbolj pereča poslovna vprašanja ter poiskati nove poslovne priložnosti na drugih tržiščih".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  01 .03. 2022 ob  15: 56
Mogoče bo pa za Luko Koper porast cen energentov, ki jih porabi za svoje delovanje pozitiven vpliv? Če bodo vsi interni tovornjaki in drugi stroji v Luki, ki uporabljajo dizelsko ali bencinsko gorivo točili po več kot dva evra na liter še letos, bo vpliv vojne v Ukrajini verjetno negativen ne?