KAKO POŠTENI SMO PRIMORCI: Se tudi v obalnih občinah dogajajo takšni primeri?

Kronika

V zadnjem mesecu sta se, morda presenetljivo, našla kar dva poštena najditelja, ki sta pozabljen denar na bankomatu izročila policistom. Oba primera prihajata z Gorenjske, zato nas je zanimalo, kako pogost pojav je to v obalnih občinah. Smo Primorci tudi tako pošteni?

V začetku septembra smo poročali, da je občanka na bankomatu na območju Cerkelj na Gorenjskem našla 300 evrov, ki jih je predala policistom. Prek medijev so lastnika tudi našli, minuli konec tedna pa se je zgodil še en primer, ko je občan na območju Naklega na bankomatu našel pozabljeni denar. Izročil ga je kranjskim policistom, pri katerih se lahko lastnik denarja tudi oglasi in ga prevzame, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Kako pošteni smo Primorci?

Ali se tudi v obalnih občinah dogajajo takšni primeri, smo se obrnili na Policijsko upravo (PU) Koper. Kot nam je povedala njihova tiskovna predstavnica Anita Leskovec, imajo vsako leto nekaj primerov, ko pošteni občani najdejo gotovino in jo prinesejo na policijsko enoto. Na leto na območju PU Koper namreč zabeležijo med 20 in 30 takšnih primerov. Čeprav redko, pa se vendarle tudi zgodi, da se najdejo lastniki izgubljenega denarja, dodaja. Večkrat policiji izročijo denarnice (tudi z gotovino), v katerih policisti velikokrat najdejo dokumente, na podlagi teh pa nato skušajo izslediti lastnika.

Najditelji lahko najden predmet prinesejo na policijsko postajo, lahko jo pošljejo (pri tem naj napišejo svoje podatke, kje in kdaj so stvar našli) ali pa pokličejo na policijsko postajo in se dogovorijo za prevzem. Stvar se mora takoj predati policiji in se mora voditi postopek, razen če je najditelj stvar že izročil lastniku.

Najdene stvari, ki jih najditelji izročijo policistom, policija hrani 30 dni, po tem obdobju jih preda finančni upravi. Obveznost poštenega najditelja je, da mora najdeno stvar vrniti lastniku ali pa jo izročiti policiji, ki o najdbi sestavi zapisnik. Policija tudi išče lastnika in objavi podatke na oglasni deski policijske postaje, na območju katere je bil predmet najden. Podatki o najdenih predmetih pa so objavljeni tudi na spletni strani policije.

Ali je najditelj upravičen do najdene stvari?

O izročitvi ali najdbi se napiše zapisnik, kopijo pa dobi tudi najditelj. V primeru, ko najditelj po enem letu pridobi lastninsko pravico na stvari, se na zapisnik naknadno vpiše tudi to oziroma izjava najditelja, da ne želi imeti stvari v lasti.

Ali stvar lahko hrani tudi najditelj?

Če se stvar pusti v hrambi pri najditelju, je v času hrambe ne sme uporabljati oziroma z njo razpolagati. Zanjo mora skrbeti kot dober gospodar in na njegovo odškodninsko odgovornost.

Kako je z iskanjem lastnika predmeta?

Policija išče lastnika najdene stvari. Če ga je mogoče prepoznati po predmetu ali pa so na njem podatki – npr. kartice, dokumenti ipd. – lastnika obvestijo, da naj predmet prevzame. V nasprotnem primeru se najden predmet objavi na oglasni deski policijske postaje, na območju katere je bil najden in na spletni strani policija.si, v seznamu najdenih predmetov. Objava ostane eno leto. Po 30 dneh pa najdene stvari policija preda finančni upravi.

Kako lastniki dokazujejo, da so stvari dejansko njihove?

Pravi lastnik predmet običajno detajlno pozna po značilnostih, nekateri prinesejo dokazila, slike, na nekaterih so tudi podatki. Kot dodajajo policisti, se lastništvo podrobno preverja.

Deli novico:

Žan |  18 .09. 2018 ob  15: 48
-1
V Lj so najbolj pošteni , na Primorskem pa je veliko žeparjev in goljufov.