KAKO POMAGATI V BOJU Z ODPADKI? V Piranu bodo izmenjevali

Piran

Bliža se Evropski teden zmanjševanja odpadkov, najbolj ugledna in prepoznavna ozaveščevalna akcija na področju preprečevanja odpadkov, skozi katero se vsako leto izvaja več kot 25.000 komunikacijskih ukrepov v 28 državah. Ukrepi, ki se izvajajo, se nanašajo na zmanjševanje količin odpadkov, na ponovno uporabo izdelkov in na recikliranje materiala.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov bo letos potekal med 17. in 25. novembrom. Po lanski uspešni akciji Piran (iz)menjuje – Pirano (s)cambia so se v Okolju Piran v dogovoru z vrtci in šolami odločili, da tudi letos organizirajo podobno izmenjavo predmetov, da bodo še uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače, gospodinjski aparati in drugo dobili novega lastnika, ki jih bo uporabljal še dolgo preden postanejo odpadek. Tako bodo sledili enemu ključnih vodil ponovne uporabe, da predmete, ki jih ne potrebujemo več in so še vedno uporabni, ne zavržemo, ampak jih še naprej uporabljamo.

K sodelovanju pri izmenjavi uporabnih predmetov vabijo tudi vse občanke in občane piranske občine, ki bodo na dan izmenjave prinesli svoj še uporaben predmet in odnesli novega, če ga bodo našli med razstavljenimi predmeti.

V Okolju Piran pričakujejo, da bo skupna akcija imela poleg okoljskih tudi socialne in ekonomske učinke, kar je bistvo trajnostnega razvoja.

Sodelujte tudi vi v (iz)menjavi; morda boste našli kakšno drobno novoletno darilce za vaše bližnje, morda predmet, ki ga že dolgo iščete ali pa nekaj čisto vsakdanjega, kar vam bo prišlo prav. "Družili se bomo, prihranili kakšen evro in naredili nekaj dobrega za naravo!" sporočajo z Okolja.

Letošnja tema Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je "Preprečevanje nevarnih odpadkov". Iz ankete o nevarnih odpadkih, ki jo je izvedla Zbornica komunalnega gospodarstva, je razbrati, da sta najpogostejši težavi pri ravnanju z nevarnimi odpadki to, da uporabniki odlagajo nevarne odpadke med ostale mešane komunalne odpadke in da odpadna olja in zdravila mečejo v odtoke.

"Zavedamo se tega, da lahko le s skupnimi močmi ohranimo naš planet, zato se pridružujemo akciji Zbornice komunalnega gospodarstva in bomo ob akciji (iz)menjave uporabnih predmetov ločeno zbirali odpadna zdravila in odpadno jedilno olje, ki jih bodo občani lahko prinesli v Apolonijevo palačo," še sporočajo z Okolja Piran.

Deli novico: