KAKO PO SEDMIH DNEH PREKINITI IZOLACIJO? Posebnih terminov za hitre teste ne bo (VIDEO)

Slovenija

Posebni termini hitrega testiranja na okužbo s koronavirusom, z negativnim izvidom katerega je od danes po sedmih dneh mogoče prekiniti izolacijo, za ta namen niso predvideni, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Pojasnil je tudi, da vladi o skrajšanju izolacije ni treba odločati, saj so to strokovne odločitve.

Sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar

Vindišar je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da se kot začetek izolacije pri osebi brez znakov okužbe šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri osebi z bolezenskimi znaki okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Izolacija se od danes lahko prekine po sedmih dneh, in sicer z negativnim izvidom hitrega antigenskega testa, opravljenem pri izvajalcih testiranja. Tem so v petek po besedah Vindišarja na video konferenci predstavili strokovna priporočila glede skrajšanja izolacije.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri bosta sodelovala državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager. #STAvživo Prenos vŽIVO.si

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Ponedeljek, 24. januar 2022

Po dodatnih pogovorih s stroko so na ministrstvu tudi sprejeli odločitev, da posebni termini za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, niso potrebni. "Vseeno svetujemo, da se udeležijo testiranja v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu," je pozval državni sekretar.  Svetuje tudi, da preverijo, ali se je na testiranje treba naročiti.

Ključno je, da se tisti, ki se iz izolacije odpravljate na testiranje, res dosledno držite vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa. To je razdalja, maska in razkuževanje rok, je opomnil Vindišar.

"Virusno breme v družbi je zelo veliko. Vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal, naj se izolira v času čakanja na odvzem brisa in njegov izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno," je opozoril. Dodal je še, da naj se okužene osebe obnašajo odgovorno in naj ne gledajo, kaj jim piše na digitalnih covidnih potrdilih. Ta okuženim namreč velja tudi v času izolacije.

Z današnjim dnem lahko izolacijo krajšajo tudi tisti, ki so pozitivne izvide PCR-testiranj prejeli v preteklem tednu. Vendar pa po besedah državnega sekretarja skrajševanje izolacije ni možno za osebe, ki sodijo v skupino bolnikov z oslabljenim imunskim sistemom (osebe, ki prejemajo kemoterapijo in biološka zdravila ali imajo bolezni imunskega sistema), in za osebe s težjim potekom covida-19, ki zahteva hospitalizacijo.

Delovno aktivni, ki so ob izolaciji v bolniškem staležu, ob negativnem izvidu to sporočijo osebnemu zdravniku, ki tudi prekine osebni stalež. Če je po sedmih dneh izvid še negativen, se je treba vrniti v izolacijo, test pa lahko ponovijo naslednji dan, vse do desetega dne, ko se izolacija prekine brez opravljanja testa, je še pojasnil.

Izdaja kode QR za prebolelost je sicer mogoča z enajstim dnem po pozitivnem izvidu PCR-testa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija