KAKO OLAJŠATI ŽIVLJENJE ČEZMEJNIM DELAVCEM? Slovenski in italijanski sindikalisti predlagajo te ukrepe

Slovenija

Medregijski sindikalni svet Furlanija Julijska krajina/Slovenija se je zavzel za ukrepe, ki bi olajšali življenje čezmejnim delavcem. Poudarili so pomen možnosti prehajanja meja, priznavanja potrdila o nezmožnosti za delo iz druge države ter možnost, da bi delavci v drugi državi dostopali do ugodnosti, ki jih svojim državljanom nudi ta država.

Za omejevanje razširjanja pandemije sta italijanska in slovenska vlada uvedli različne ukrepe, ki pa so zelo omejili prost pretok občanov in delavcev med Italijo in Slovenijo, so poudarili v medregijskem sindikalnem svetu. "Negativne posledice zelo občutijo tudi čezmejni delavci, posebej zaposleni v Furlaniji Julijski krajini in v sosednjih območjih italijanskega severovzhoda, zlasti tisti, ki se ukvarjajo s storitvami pomoči na domu in skrbi za družine in posameznike, delavci v gradbeništvu, transportu, trgovini ter turizmu," so navedli v sporočilu za javnost.

Posebej boleče so posledice na področju pomoči in negovanja ostarelih in drugih ranljivih skupin - in to ravno v času, ko te osebe še posebej potrebujejo tovrstne storitve. Tako so številne družine in posamezniki ostali brez njim namenjene pomembne in utečene podpore, so spomnili.

Sindikalni svet zato opozarja na potrebo, da italijanska in slovenska vlada vprašanju čezmejnih delavcev namenita posebno pozornost in jim omogočita mobilnost oz. pravico do prehajanja iz ene države v drugo. Zavzeli so se tudi za uživanje izrednih socialnih ukrepov pod istimi pogoji, kot veljajo za državljane države, v kateri delajo, ne glede na kraj stalnega bivališča. Čezmejnim delavcem, ki delajo v drugi državi, bi morala biti zagotovljena možnost, da izjemoma dostopajo do istih ugodnosti oz. prispevkov, ki jih svojim prebivalcem zagotavlja tista država.

Nenazadnje pa so se zavzeli za priznavanje veljavnosti potrdila o nezmožnosti za delo, ki ga izdaja družinski zdravnik v rezidenčni državi, s ciljem enake obravnave delavca v primeru obvezne karantane ali samoizolacije ter v primeru odsotnosti zaradi bolezni, kot ta velja v državi, v kateri dela. "Ta ukrep je posebej pomemben za negovalke, katerim v primeru, da morajo v ob povratku v državo, v kateri prebivajo, v obvezno samoizolacijo, ne pripadajo druge oblike pomoči," so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija