KAKO NAPREDUJE RUSKA INVAZIJA? 40 otrok ujetih v kemični tovarni, uničen še zadnji most

Svet

Ruske sile sedaj nadzorujejo več kot 70 odstotkov mesta Severodoneck, z zavzetjem upravnega dela mesta pa so skoraj v celoti prevzeli nadzor nad regijo Lugansk, je včeraj dejal guverner regije Sergej Hajdaj. Načelnik ukrajinske policije je medtem opozoril, da je bilo tekom ruske invazije ubitih več kot 12.000 civilistov.

V mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine, kjer še vedno potekajo siloviti spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami, naj bi se v kemični tovarni Azot skrivalo približno 500 civilistov, med njimi okoli 40 otrok.

"S pomočjo podpredsednice vlade Irine Vereščuk poskušamo doseči dogovor o evakuacijskem koridorju," je dejal Hajdaj. Hkrati je opozoril, da protibombna zaklonišča v kemični tovarni v Severodonecku niso tako stabilna kot tista v jeklarni Azovstal v mestu Mariupolj.

Tudi predstavniki proruskih separatistov so sporočili, da potekajo pogajanja o evakuaciji civilistov z območja kemične tovarne. Po njihovih podatkih je tam ujetih tudi med 300 in 400 ukrajinskih vojakov, kar je Hajdaj večkrat zanikal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojaški predstavnik samooklicane Ljudske republike Doneck Eduard Basurin je medtem za medije v Donecku dejal, da ukrajinske sile ne morejo več zapustiti Severodonecka, saj naj bi bil uničen zadnji most, ki ga povezuje s sosednjim mestom Lisičansk. Ukrajinske sile je nato pozval, naj se predajo, poroča BBC.

Pri tem je tudi Hajdaj opozoril, da četudi ruske enote niso popolnoma zavzele mesta Severodoneck, so uničili vse tri mostove, ki vodijo v mesto, kar onemogoča evakuacijo prebivalcev in prevoz blaga. Dodal je še, da prebivalci, ki so ostali v mestu, živijo v izredno težkih razmerah, saj je mesto pod nenehnim obstreljevanjem.

Medtem pa je svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak včeraj dejal, da je Ukrajina sicer hvaležna za orožje, ki ga je doslej prejela od zahodnih držav, vendar pa dodatne pošiljke ne prihajajo tako hitro, kot bi morale.

O spopadih v Severodonecku je dejal, da ukrajinska vojska varuje mesto s tem, kar ima, vendar bi bila pri odbijanju sovražnika veliko bolj učinkovita, če bi do zdaj prejela še več težkega orožja. Ker Ukrajina nima zadosti težkega orožja, je prednost Rusije na bojišču ogromna, je poudaril Sak.

Načelnik ukrajinske policije Igor Klimenko pa je po poročanju tiskovne agencije Interfax danes dejal, da je bilo v ruski invaziji na Ukrajino doslej ubitih več kot 12.000 civilistov. 75 odstotkov žrtev je bilo moških, dva odstotka otrok, preostalih 23 odstotkov pa je bilo žensk, je dodal. Združeni narodi so sicer doslej uradno zabeležili 4300 smrtnih žrtev med civilisti.

Klimenko je opozoril še, da do 1200 trupel, vključno z nekaterimi, ki so jih našli v množičnih grobiščih, še ni bilo identificiranih. "To je dolgotrajen in naporen proces, saj so mnoga trupla v stanju razpadanja in jih ni mogoče identificirati," je poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  14 .06. 2022 ob  13: 43
Zivel Putin! Fanculo nazi ukrajina!