KAKO NA OBALI UPOŠTEVAMO PREPOVEDI? Inšpektorji najstrožjega ukrepa še niso izrekli (FOTO)

Koper

Čeprav bodo prvi tovornjaki s cisternami vode v vodarno Rižanskega vodovoda Koper v Cepkih prispeli jutri, to še ne bo rešilo problemov z vodoosrkbo v Slovenski Istri. Zaradi izjemne suše, ki traja že več mesecev, je stanje kritično, pristojni zato še vedno pozivajo k upoštevanju omejitev porabe pitne vode. Kako pa uporabniki Rižanskega vodovoda upoštevajo prepovedi denimo zalivanja vrtov in pranja avtomobilov?

Na naše uredništvo se je obrnilo več bralcev, ki opažajo, da nekateri uporabniki Rižanskega vodovoda omejitev porabe pitne vode ne upoštevajo dosledno. "Že dalj časa nas zaradi suše opozarjajo, naj skrbno ravnamo z vodo. Prenehali smo zalivati vrtove, tuši na plaži so zaprti, na portoroških teniških igriščih pa se vsako uro na novo namakajo peščena igrišča. In verjemite, ne ravnajo skrbno," je zapisal bralec in v dokaz dodal fotografije mokrih igrišč. Spet drugi se pritožujejo nad brezskrbnim pranjem avtomobilov ali zalivanjem gredic.

Na navedbe bralca se je odzval vodja teniškega centra v Portorožu Damjan Dekleva, ki zatrjuje, da za zalivanje teniških igrišč ni uporabljena voda iz Rižanskega vodovoda. "Imamo lastno vrtino, zvrtano 40 metrov pod zemljo, torej lasten zajem," pojasnjuje in pravi, da ne kršijo nobenih prepovedi glede porabe pitne vode. 

Nadzor nad ukrepi varčevanja s pitno vodo sicer izvaja Medobčinska inšpekcija Medobčinske uprave (MU) Istre, ki tudi beleži vse prijave. Do sredine prejšnjega tedna so prejeli deset prijav, večinoma je šlo za prijavo nedovoljenega zalivanja zelenih površin s strani komunalnih podjetij, ki pa za to ne uporabljajo pitne vode iz Rižanskega vodovoda Koper – o čemer smo že tudi poročali –, pojasnjujejo na Mestni občini Koper (MOK).

"Medobčinska inšpekcija MU Istre se odzove na vsako prijavo in v primeru zaznave kršitev prepovedi ustrezno ukrepa, sprva z ustnim opozorilom, če ta ne zaleže pa lahko kršitelju izda tudi globo," pravijo na MOK. Najstrožjega ukrepa medobčinska inšpekcija za zdaj (do sredine prejšnjega tedna, op. a.) še ni izdala, saj da je v vseh primerih zadoščalo ustno opozorilo.

Da uporabniki dosledno upoštevajo opozorila pravijo tudi v Rižanskem vodovodu. Kot so sporočili danes, stabilnost sistema ohranjajo ravno občani, ki večinoma ravnajo odgovorno in upoštevajo omejitve ter prepovedi. Po prepovedi rabe za nenujne namene in namakanje ter navodilu za zmanjšanje porabe v gospodarskih dejavnostih se je namreč poraba vode znižala na 30.000 kubičnih metrov na dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  26 .07. 2022 ob  22: 59
Ma tusi se zaprejo avtomatsko sami zato je potrebno veckrat stisnit gumb ker nisi edini je tudi potrebno malo pohitet zaradi suse lahko te se kdo oznaci za pretiranega potrosnika.
Doma imas pa vec komoditete morda edino da sosed ne prisluskuje cez steno in se zacnejo po bloku sirit govorice
td |  26 .07. 2022 ob  13: 46
@piero, verjetno, ker doma vsi vseeno malo pazijo, se ne polivajo na veliko, ne pozabljajo tušev odprtih, ... in pogosto se tuširajo še doma itak, če so se dovolj spotili do doma. Res pa učinek verjetno ni tak, kot bi se dalo pripisat ukrepom.
Piero Panin |  25 .07. 2022 ob  21: 14
Plaze so poune,tusi zaprti...zato se ljudje tusirajo doma.
In kaj si razumu?
Boršteran |  25 .07. 2022 ob  18: 34
In komunala Izola sigurno nima vodnega zajetja, ker se tam kjer so rekli pred 6 ali 7 leti da bojo naredili vodno zajetje ni še vedno nič. Razen da je vse zaraščeno in da je folk moral hitro prodat vse na silo in brzino!
Boršteran |  25 .07. 2022 ob  18: 30
-2
Na komunalah lažejo! Kaj so zvrtali 500m globoko? Voda nikoli ni in nikoli ne bo imela vonj po sveži vodi če je iz vodnega zajetja! Nikoli! Sem se nekaj let ukvarjal tudi z agronomijo in dobro vem da ni vse tako kot govorijo. Lažejo in to zato da upravicijo vložen denar v rastline. Sej nismo neumni. Tudi po kisli župi nismo priplavali.

In ko npr turist vidi kako se zelenice zalivajo a oni se ne smejo stusirat na plaži, se poraja vprasanje kdo koga zajebava?