KAKO KOMENTIRAJO PORAZNE REZULTATE? "Edina prava anketa javnega mnenja so volitve"

Slovenija

Ob strmoglavljenju podpore vladi in Gibanju Svoboda v zadnjih javnomnenjskih anketah je, kot kaže, v največji vladni stranki završalo. "Edina prava anketa javnega mnenja so volitve. O našem delu bodo leta 2026 sodile volivke in volivci," poudarjajo. Zagotavljajo še, da je njihov cilj delati za skupno dobro, ne pa za posamezne zasebne interese.

Podpora vladi in največji vladni stranki Gibanje Svoboda sicer pada že nekaj tednov. Zadnja raziskava Mediane za POP TV pa je pokazala, da vladi prvič doslej nasprotuje več kot polovica vprašanih. Na lestvici priljubljenosti politikov je največji padec zabeležil premier in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, stranko pa glede na zadnjo meritev podpira 13,4 odstotka vprašanih (oktobra 18,6 odstotka).

V Svobodi so danes poudarili, da so na parlamentarnih volitvah lani dobili mandat za "vodenje vlade, ki je imela ključno nalogo vrnitev normalnosti v Sloveniji in odpravo krivic". Zaradi široke podpore na volitvah, ki jim je v DZ prinesla 41 poslanskih mandatov, se je koalicija zavezala tudi k izvedbi reform, ki se jih politika pred tem ni zmogla ali upala lotiti dve desetletji, tako obsežne spremembe pa terjajo svoj čas, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Ob tem so izpostavili več dosežkov Golobove vlade. Med drugim so navedli pomoč gospodarstvu, vodenje socialnega dialoga, uskladitev plač v javnem sektorju ter pomoč za oškodovane v poplavah, ki je do 20. novembra znašala 420 milijonov evrov. "Mnogi pozabljajo na zgodovinsko najvišji dvig minimalne plače, spreminjamo zdravstveni sistem, sprejeli smo prvi korak k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, brezposelnost je nizka, usklajujemo socialne transferje," so navedli.

Slednjemu so sicer zeleno luč poslanci koalicije prižgali šele po zapletu ob glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna. Vladni koaliciji je tako ob nemalo naporih pri usklajevanjih čez parlamentarno sito uspelo spraviti proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Ti po prepričanju Svobode "jasno kažejo našo zavezo izpolnjevati potrebe ljudi". Kot so dodali, posebno pozornost namenjajo ranljivim skupinam državljanov, mladim in starejšim, razvojna sredstva pa namenjajo za zeleni prehod in blaženje energetske krize. Med dosežki so izpostavili tudi dvig povprečnin za občine.

Hkrati so spomnili, da danes mineva leto od referendumskega glasovanja o zakonih o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Učinki so po prepričanju Svobode znani, med drugim so navedli umik politike iz RTVS in ureditev dolgotrajne oskrbe.

"Vlada, ki jo vodi Gibanje Svoboda na čelu z Robertom Golobom, bo vedno delala za skupno dobro, za izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji, ne pa za posamezne zasebne interese tistih, ki si prizadevajo za privatizacijo javnih sistemov ali sledijo zgolj kratkoročnim partikularnim populističnim interesom," so sklenili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  29 .11. 2023 ob  07: 33
Med detti in fatti je kar nekaj razlike. Mislim, da gospod Faremo lahko spakira.
vseved |  28 .11. 2023 ob  09: 17
11
Nisem prepričan da bo Golob dočakal leto 2026 na tem stolčku.
hribi |  28 .11. 2023 ob  06: 06
12
@kokodek
Jaz se s tako trditvijo ne strinjam. Če izvzamem neumne odločitve okoli STA in RTV, ki v resnici ne vplivajo na moje življenje, si s to vlado niso tako daleč narazen. Glede obdavčitve mojih prihodkov, odločnosti in hitrosti ukrepov so bili na desnici 3 svetlobna leta pred to vlado. Levo sredinska opcija po Drnovsku ima skupnega sovražnika. Če pa dodaš še stranko Levica, ki ima načrt obdavčitve vseh nad minimalno plačo je katastrofa popolna. Izražam nezadovoljstvo nad temi "našimi" in bom prvič v življenju glas na naslednjih volitvah oddal tem "drugim". Obstaja le en način da se premislim. Da se dve vodilni stranki odvežejo, da bodo oblikovali veliko koalicijo, ki bo delala v korist državljanov.
kokodek |  27 .11. 2023 ob  21: 58
-18
kljub vsemu so boljši kot prejšnja vlada, čeprav so skoraj vsak dan oggi le comiche.
zoran13 |  27 .11. 2023 ob  20: 22
Javnomnenjske ankete

Pri nas so močno vprašljive, ker je enostavno vzorec anketiranih oziroma sodelujočih pri raziskavah enostavno premajhen...pri premajhnih vzorcih pa nujno sledijo napačni rezultati oziroma tudi napačni zaključki...pri nas nujno potrebujemo neodvisem inštitut, tako, kot je v ZDA Gallupov institut...
hribi |  27 .11. 2023 ob  20: 10
14
Skoraj vsi poznavalci politike poudarjajo, da niso uresničili nobene obljube, nobene reforme. Glede na rezultate tistega kar so hoteli narediti pa so potem preklicali je verjetno največja dodana vrednost te vlade, da niso ničesar naredili. So omejili škodo. Ima pa PV prav ko omenja volitve. Škoda po njega, da ne razume da si bodo njegovi poslanci morali poiskati nove službe.