KAKO JE UKC LJUBLJANA V LETU DNI PRIHRANIL 13 MIO? "Mehanizme, kot je prijava KPK, izkoriščajo prav tisti, ki izvajajo nepravilnosti"

Slovenija

V UKC Ljubljana so po lanskoletni reviziji poslovanja z dobavitelji pripravili plan aktivnosti za več kot 30 izboljšav na področju nabav. Ocenjujejo, da so zaradi nekaterih že uvedenih sprememb v letu dni s tem prihranili približno 13,5 milijona evrov, je povedal generalni direktor največje zdravstvene ustanove v državi Marko Jug.

Jug ocenjuje, da nekateri načini izvedbe javnih naročil ne zagotavljajo nujno tudi ustrezne ekonomičnosti poslovanja in realizacije nabav po najugodnejših tržnih pogojih. Poslovodstvo UKC Ljubljana je ugotovilo, da so nabave več let potekale na način, da so bila predvidena sredstva zanje potencialnim dobaviteljem razkrita že pred razpisom, posledično so ponudbe segale do zgornje meje razpoložljivih sredstev.

Vodstvo UKC Ljubljana je skladno z zakonom o javnem naročanju predstavljeno prakso obravnave nabav spremenilo in omejilo dostop do informacij o višini zagotovljenih sredstev do odpiranja ponudb dobaviteljev, je pojasnil generalni direktor. "To se nam ni zdelo ekonomično in transparentno. Če hočemo vzpostaviti konkurenco med dobavitelji, morajo ti konkurirati brez informacij o sredstvih, ki so na voljo, da ponudijo čim boljšo ceno," je pojasnil. Pri neuspešnih razpisih, ko prejete ponudbe presegajo razpoložljiva sredstva, poskušajo še s pogajanji priti do čim ugodnejše cene. Od dobaviteljev pričakujejo, da to razumejo, saj so sredstva kliničnega centra omejena, oziroma je klinični center usmerjen v izvedbo čim bolj gospodarnih nabav.

Se pa Jugu zdi zanimivo, da so ob omenjeni spremembi s Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prejeli vprašanje, zakaj je vodstvo omejilo dostop do informacij o višini zagotovljenih sredstev zaposlenim na nabavi pred odpiranjem prejetih ponudb dobaviteljev. Prepričan je, da je prijavo na KPK podal nekdo od zaposlenih v UKC Ljubljana, ki je izkoriščal prejšnji sistem.

Prav tako naj bi po besedah Juga KPK prejela prijavo, da se vodstvo UKC vključuje v pogajanja z dobavitelji. "Prej so bila pogajanja izvedena na nižjem nivoju, s strani strokovnih sodelavcev, pri čemer je direktor prejel v podpis pogodbo po izvedenih pogajanjih, hkrati pa se z vsebino predmetne pogodbe sploh ni ukvarjal," je pojasnil. "Seveda je KPK problematiziranje tega prepoznala kot neustrezno, saj sta poslovodstvo in generalni direktor kot edini zakoniti zastopnik zavoda odgovorna za gospodarnost poslovanja in lahko sodelujeta v pogajanjih," je dejal.

"Kar pa je pri vsem tem izredno boleče, je to, da človek dobi občutek, da mehanizme, kot je prijava na KPK, ki so ustvarjeni za obvladovanje nečednih ravnanj, izkoriščajo prav tisti, ki izvajajo nepravilnosti. Ti izkoriščajo te inštrumente zato, da ovirajo delovanje drugih, ki se trudijo delovati čim bolj transparentno," ocenjuje Jug. Ob tem je pojasnil, da vsaka tovrstna prijava na KPK terja odgovore kliničnega centra, kar jim vzame čas in ogromno energije, ki ju zato takrat ne morejo usmerjati v izboljševanje poslovanja.

Predsednik KPK Robert Šumi je na vprašanje o praksi, ko razpoložljivih sredstev za razpis ne razkrijejo vnaprej, dejal, da točnega primera ne pozna. Komisija se sicer zavzema, da bi bili vsi postopki in podatki javno dostopni, transparentni. V kolikor gre v tem primeru za taktično postopanje, ki se je oblikovalo na podlagi ugotovljenih anomalij iz preteklosti in je tudi zakonsko vzdržno, in v kolikor prakso kot ustrezno potrdijo tudi regulatorji, pa je lahko "tudi vse lepo in prav".

Medicinska fakulteta se pripravlja na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana

Medicinska fakulteta je odpovedala sestanek z UKC Ljubljana, ki je bil načrtovan za danes. Kot so zapisali, so bili v takšno ravnanje primorani, saj da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve. Medicinska fakulteta danes začenja tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa se pripravljajo na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljaje storitev za UKC.

Spor med institucijama izvira iz 43 milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev. Medicinska fakulteta pa je odstopila od mediacije z UKC in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve.

"Mislim, da se izkazuje to, kar smo sumili, da je v bistvu vsa ta zaostritev posledica strahu medicinske fakultete, da bi UKC sam začel izvajati storitve in da v ozadju niti približno niso likvidnostne težave, saj jim redno plačujemo račune, in da je ta zasuk, tudi ta odpoved, posledica tega, da so v ozadju čisto drugi interesi," ocenjuje generalni direktor UKC Ljubljana.

Sam sicer še vedno meni, da bo medicinska fakulteta preklicala napovedano odpoved izvajanja storitev. Medtem je v četrtek UKC sklical strokovni svet, na katerem so ugotovili, da klinični center vseh storitev, ki jih zanje opravlja fakulteta, sami ne morejo zagotavljati, zato bi se odpoved izvajanja lahko poznala na zdravju ljudi.

Zato razmišljajo, da bi na sodišče vložili predlog za začasno odredbo zagotavljanja storitev medicinske fakultete in "se pripravljajo v tej smeri". Upajo, da bo sodišče prisluhnilo njihovim argumentom. Obračajo se tudi na druge laboratorije, vendar za tako specifično dejavnost v Sloveniji drugih laboratorijev ni, je pojasnil Jug.

Na vprašanje, kakšna je bila ponudba UKC Ljubljana medicinski fakulteti, je Jug odgovoril, da so jim ponudili redno plačevanje vseh tekočih računov. Tako bi medicinski fakulteti decembra nakazali štiri milijone evrov, prav toliko tudi v januarju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija