KAKO JE TRŽAČAN, NAVDUŠEN NAD NAŠIMI KRAJI, PRIŠEL NA IDEJO ZA JUGOTOUR: In kaj to sploh je? (FOTO, VIDEO)

Trst

Tržačan Stefano Gerolini je bloger, ki raziskuje kulinariko domačih krajev in držav nekdanje Jugoslavije. Njegova popotovanja po lokalnih gostilnah spremlja že skoraj 8700 uporabnikov Facebooka, ki tudi sami s člani skupine delijo dobre in slabe kulinarične izkušnje. Verjetno se ga boste spomnili po simpatičnem videoposnetku, ki je po spletu zaokrožil po daljšem zaprtju mej lanskega junija. "Finalmante a Jugo," sta bila navdušena s prijateljem. Z njim smo se pogovarjali, od kod ljubezen do "Juge" in kaj pravzaprav je Jugotour. 

Kaj je Jugotour?

Jugotour je skupnost, kjer uporabniki delijo recenzije restavracij, gostiln, kmečkih hiš ali drugih mest, ki nudijo hrano in pijačo. Uporabniki sporočijo, kje se nahajajo, fotografirajo, kaj jedo in zapišejo svoje vtise. Lahko pa tudi zaprosijo druge člane skupine za nasvet, kjer je dobro jesti v Trstu in čez mejo. V skupini najdete tudi priporočila hotelov, prenočišč, počitniških hiš, vaških festivalov, toplic ... Skratka vsega, kar lahko obiščete, ko potujete po Sloveniji in Hrvaški.

Namen strani je v informativne namene odkriti in deliti vso slovensko, tržaško in hrvaško stvarnost, nekakšno gastronomsko in počitniško turnejo. Obstaja toliko lepih krajev, ki jih lokalne turistične strani nikoli ne omenjajo in škoda je, da bi ostali spregledani. Jugotour ne ločuje, obišče tako vaško gostilno kot restavracijo z Michelinovo zvezdico.

Ideja izhaja iz moje velike ljubezni do Slovenije in Hrvaške, zlasti Istre na obeh straneh meje. Jugotour pa ne govori samo o Istri, ampak tudi o Trstu, Krasu, ljubljanskem območju, Kvarnerju, Gorici ... recimo 100 kilometrov polmera od Trsta v katero koli smer želimo iti. Beseda "Jugo" nikakor ne pomeni ničesar političnega iz preteklosti; pravzaprav v Trstu še vedno govorimo "ndemo in Jugo", da rečemo "pojdimo v Slovenijo", od tod tudi poimenovanje Jugotour. 

Od kod ideja za ta projekt?

Jugotour sem pričel leta 2013. Bolj za šalo kot zares sem začel z digitalnim fotoaparatom fotografirati, kaj sem jedel in to objavljal na Facebooku. Brez, da bi se tega zavedal, sem ustvaril modo. Na začetku so bili člani skupine le moji prijatelji, okrog 30 nas je bilo, sčasoma pa je ta številka narasla na 15.000 uporabnikov, ki so skupino zaprosili za nasvet, kje je dobro jesti v "Jugi" ali pa z veseljem delili svoje izkušnje.

Na žalost je v skupini zaradi velikega števila članov vedno pogosteje prihajalo do preveč neuporabnih in neprimernih sporov, zato sem jo zaprl. Odprl sem novo skupino, ki deluje še danes. Zahvaljujoč novim izboljšanim nastavitvam skupin na Facebooku ter manjšim pravilom in omejitvam ni več prostora za neželeno pošto, nepotrebne polemike in težke razprave. Konec koncev, govorimo o prehranjevanju, pitju in izletih.

Koliko članov šteje vaša skupina na Facebooku?

Skupnost na Facebooku šteje skoraj 8700 članov, 90 odstotkov jih prihaja iz Trsta. Če bi se nam želeli pridružiti, poiščite skupino Jugotour JVP. Zelo rad bi namreč povečal odstotek članov iz Slovenije in Hrvaške, da bi lahko tudi oni priporočili prijetne kraje za jesti ali pa se denimo pozanimali, kje se dobro jé v Trstu. Skupina je sicer v italijanščini, a vam bo sam Facebooku že ponudil (vsaj približen) prevod v vašem jeziku. Imamo pa tudi veliko članov, ki znajo tako italijansko kot slovensko, tako da vam bodo z veseljem pomagali pri razumevanju.

Sledite nam lahko tudi na Instagramu, profilu jugotour_officialpage, kjer štejemo že približno 10.400 članov. Kmalu pa bomo tudi na Youtubu.

Koliko gostinskih lokalov v Sloveniji, natančneje na Obali, ste že obiskali?

Obiskal sem že tako veliko slovenskih restavracij, da jih ne štejem več. Mislim, da več kot 200. Ne vem, ali bom v tem življenju uspel obiskati vse vsaj enkrat. Če jih naštejem le nekaj z Obale: v Ankaranu sem že jedel v Mangalu in Bandimi, v koprski občini denimo v Sarajevu 84, Dzungla gastrobaru, Pri Tinetu, na Kmetiji Krmac, v Izoli v Wine baru Manzioli, kjer lahko popijete odlično pomarančno vino Zaro, v Ribji kantini v Portorožu, Gold Istri v Padni in tako dalje. Rad bi obiskal še ogromno drugih ponudnikov, a na srečo si lahko idejo, kaj ponujajo, ustvarim tudi zahvaljujoč skupnosti na Facebooku, kjer svoje izkušnje delijo še drugi člani.

Kateri so se vam najbolj zasidrali v spomin? Po čem?

Restavracije, ki so mi ostale najbolj vtisnjene v spomin, so zagotovo restavracija Gold Istra v Padni, Snack bar v Žusterni, Sarajevo 84 v Kopru, Vinska fontana v Marezigah in Ribja Kantina v Portorožu.

Gold Istra je v lasti mojega prijatelja Tomija, on božansko pripravi tartufe in iz njih tudi izdeluje čudovite izdelke, na primer špargljevo kremo s tartufi, odlične testenine s tartufi in florentinske specialitete. In lokacija je fantastična. V Sarajevu 84 sem bil že velikokrat, imajo res super meso. Preprosta in učinkovita kuhinja, res pa da bolj srbska kot slovenska. Ribja Kantina v Portorožu je idealen kraj za tiste, ki imajo radi ribe, v prijetnem okolju ponujajo odlične sveže ribe dneva. V Snack baru je odlična atmosfera z visečimi kitarami in motorjem za pultom ter hard rock in heavy metal glasbo v ozadju. Za povrh pa res okusni sendviči in meso. Pri Vinski fontani Marezige lokacija popolnoma zmaga, ta čudovita panorama in posebna vina Vinakoper.

Povejte nam še kaj o sebi, kdo ste?

Moje ime je Stefano, star sem 35 let in prihajam iz Trsta. Preživljam se kot voznik, želim pa si, da bi tudi Jugotour nekega dne postal moja služba. Moj cilj je postati neke vrste vplivnež na tržaškem in čezmejnem območju, referenca za tiste, ki iščejo lepe kraje za obisk, predvsem pa dobre restavracije. Rad bi bil nekakšen turistični vodnik za hrano.

Stefano vam je sicer verjetno poznan kot eden izmed dveh Tržačanov, ki lanskega junija nista mogla zadržati navdušenja, da sta po daljšem zaprtju mej zaradi koronavirusa končno lahko prišla v naše kraje.

Finalmente a Jugo ????

Ko sta končno dočakala, sta to veselje tudi jasno izrazila ???????? # “Finalmente Jugo” ????

Objavil/a Regional dne Torek, 16. junij 2020

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  15 .09. 2021 ob  22: 04
Ta tip ne obvlada ravno Juge, če ta stran ne zajema tudi kulinarike drugih bivših jugoslovanskih republik. V celi bivši Jugoslaviji je odlična jedača in pijača.