KAKO JE PRIŠLO DO REKORDNEGA ZASEGA HEROINA V LUKI KOPER: "Vedeli smo, da lepilo nima tega vonja"

Koper

Na koprskem okrožnem sodišču se je z zaslišanji več prič nadaljevalo sojenje trojici obtoženih zaradi tihotapljenja več kot 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v Luki Koper. Predstavnik finančne uprave Damjan Rajčič je podrobno opisal pregled zabojnika, v katerem so odkrili prepovedano drogo.

Rajčič je kot vodja izmene fizično prisostvoval pregledu zabojnika. Kot je danes izpovedal na sodišču, je odločitev o pregledu kontejnerja padla po tveganju, ki ga je v zvezi s tovorom zaznala posebna aplikacija.

Pri samem pregledu je Rajčič že ob odprtju zabojnika zaznal specifične vonjave. "Vedeli smo, da lepilo nima tega vonja," je dodal. Pri skeniranju tovora ta ni bil videti homogen oziroma se je nakazovala možnost, da je poleg deklariranega prisotno še kakšno drugo blago. V zadnjem delu kontejnerja so nato odkrili vreče, ki so bile nekoliko lažje od ostalih, sicer pa po embalaži in napisih niso odstopale od večine.

V eno od sumljivih vreč so naredili zarezo, hitri test pa je nato nakazal možnost, da tovor vsebuje prepovedana sredstva. S tem so uslužbenci Fursa svoje delo zaključili, Rajčič je obvestil nadrejenega, ta pa policijo, medtem ko je sam počakal na prihod policistov, skupaj s sodelavci pa so v tem času kontejner zaprl in nanj dali novo zalivko, je še izpovedal predstavnik finančne uprave.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden, ko je predvideno zaslišanje predstavnikov policije.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja lani prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina Aleksandra Vettorazzija. Vsi trije so v priporu, še en osumljenec pa je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel prav Vettorazzi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Nema |  17 .11. 2020 ob  17: 49
-2
A lahko dobim samo eno vrečojQuery112303604088283677176_1605631727018