Kako je nacionalni interes postal nacionalna sramota?

Včeraj so bili javno objavljeni podatki stresnih testov slovenskih bank, ki so razkrili ogromno luknjo in veliko bedo. Primož Cirman in Vesna Vukovič sta se v Dnevniku razpisala o tem, kje tičijo vzroki za to, saj je bančna luknja le posledica več kot desetletje trajajočega procesa. Začel se je z nacionalnim interesom, zaključil pa z "nacionalno sramoto", ki smo ji priča danes.

Avtorja sta zapisala, da se je vse začelo s podpisi poslancev, ki so v imenu nacionalnega inetresa preprečili, da bi Pivovarna Union prešla v belgijske roke in tako na široko odprli vrata ne le nakupu omenjene pivovarne Laščanom, ampak slovenski divji privatizaciji nasploh. Ni šlo zgolj za privatizacijo, ampak pravzaprav tajkunizacijo. 

Nadaljevalo se je z bankami, ki so poceni denar plasirale na trg in brez pravih zavarovanj odobravale kredite številnim direktorjem, ki so se namesto z razvojem podjetij ukvarjali predvsem z odkupom in izčrpavanjem. Nekaterim, predvsem tistim, ki so se lotili tajkunizacije dovolj zgodaj, je tudi uspelo. Tisti, ki so se z ogromnimi krediti znašli sredi krize, ki je prišla v Slovenijo, pa enostavno niso mogli več naprej. Prenapihnjene delnice so strmoglavile, denarni tok podjetij je padel, tako je prišlo do nezmožnosti odplačevanja kreditov. 

Banke so čez noč zahtevale vračilo, ker podjetja niso bila sposobna vračati denarja, so propadla. Njihovo imetje je bilo v resnici veliko manjše, kot se je vodilo v knjigovodskih zapisih. Banke so morale odpisati številne terjatve, nastala je ogromna luknja, ki jo bodo sedaj sanirali davkoplačevalci. Več o tem, kako je prišlo do tega stanja, z imeni politikov, podjetnikov in ljudi iz ozadja, si preberite na spletni strani Dnevnika.

Deli novico:

fiat lux |  14 .12. 2013 ob  12: 24
Spodnji komentator se sprašuje zakaj? Odgovor na to in še kaj kar se dogaja okoli nas boš našel v sebi oz. v človeški naravi.
Kaj pa lahko pričakujete od zasebnikov, ki cefrajo javno?  |  13 .12. 2013 ob  12: 29
Marjan Kramar se je po svojem mandatu na čelu največje slovenske banke poslovil z milijonsko nagrado.

Pahorjeva vlada se je zatem tako "zelooo" ( seveda bognedaj prej) potrudila in sprejela zakon, ki je omogočil, da so mu 90 odstotkov izplačane nagrade odvzeli. Zakaj in od kdaj se sprejema take zakone za nazaj, saj se dobro ve, da mu prejete nagrade ne morejo odzeti, če ni sprožen kakšeno sankcioniranje?
S tem pa je tudi (ne) hote potrdil, da mu nagrada vsekakor pripada.
Od kdaj pa se nagradi slabe delavce?
Zakaj niso sprejeli zakona, da se vzame nagrado zato, ker je nagrado neupravičeno prejel zaradi izreno slabega dela ?