KAKO DRAGO BO GRETJE TO ZIMO: To je pokazal test 18 vzorcev lesnih peletov

Slovenija

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije tudi letos preverila kakovost lesnih peletov, ki so na voljo na slovenskem trgu. Testirali so 18 vzorcev, 11 jih je prejelo oceno zelo dobro. Cena tudi tokrat ni odražala kakovosti, so zapisali na zvezi.

Za 15-kilogramsko vrečo lesnih peletov so odšteli od 4,51 do 9,12 evra, medtem ko je bil razpon junija lani od 4,95 do 7,87 evra, so zapisali na zvezi. "Kot se je že večkrat izkazalo na naših testih, cena tudi tokrat ne odraža kakovosti," so dodali in pojasnili, da so za zmagovalno vrečo avstrijskih peletov Drauholz odšteli 5,46 evra.

Vsi pregledani vzorci so bili po navedbah ZPS skladni z novo različico standarda iz leta 2021, ki zaostruje nekatera merila za kakovostni razred A1, sicer pa opredeljuje mejne vrednosti najpomembnejših lastnosti peletov za posamezne kakovostne razrede.

Pozdravljajo dejstvo, da so se na tretjem, četrtem in petem mestu zvrstili slovenski peleti - Lesoteka, RZ Pellets in Taprav pelet' za pogret.

ZPS za uporabo peletov v gospodinjstvih priporoča pelete razreda A1 in A2, ki v kombinaciji s kakovostno kurilno napravo zagotavljajo učinkovito in do okolja prijazno ogrevanje. K pravilni nakupni odločitvi po njihovih pojasnilih vodijo oznake na vrečah oziroma embalaži, v prvi vrsti certifikati - ENplus, DINplus ali S4Q, ki zagotavljajo najvišjo stopnjo kakovosti peletov.

Pri nakupu naj bodo potrošniki pozorni, da naj bo na površini peletov čim manj vzdolžnih in prečnih razpok, na dnu vreče čim manj drobnih delcev in finega prahu, na embalaži pa naj bo navedenih čim več podatkov, med drugim izvor peletov in podatek o proizvajalcu, med drugim svetujejo na ZPS.

Rezultati testa, ki ga je financiralo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, so dostopni na spletni strani zveze potrošnikov.

???? V sodelovanju z Gozdarski inštitut Slovenije smo testirali lesne pelete. ???? Kako kakovostni so? Rezultati so spodbudni....

Posted by Zveza potrošnikov Slovenije on Utorak, 12. septembar 2023.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  12 .09. 2023 ob  18: 55
Tolko kot nam bo Golob zakuhal