KAKO DOBIŠ VIRUS? SAM SI GA NAKLIKAŠ: Izognite se mu v treh korakih! (VIDEO)

Slovenija

Menite, da ste pred računalniškim virusom varni, ker ne obiskujete spornih spletnih strani, ne prenašate filmov in piratskih vsebin in ne klikate na čudne povezave? Tudi na družbenih omrežjih se obnašate odgovorno, ne delite nagradnih iger in redkokdaj objavite fotografijo? Najbolj pogost način širjenja virusov je še vedno elektronska pošta ali po domače spam.

Tudi če vemo, da ne smemo odpirati priponke v pošti neznanih pošiljateljev, je tudi nenavadna pošta s strani znancev in prijateljev lahko nevarna za našo denarnico, dokumente in datoteke.

Februarja 2016 se je pričel val okužb z izsiljevalskih virusom TeslaCrypt 3.0, ki se je širil po elektronski pošti. Žrtve so prejele sporočilo iz potvorjenega elektronskega naslova njihova znanca. In prav 'verodostojnost' sporočil je kriva, da si številni kar sami naklikajo izsiljevalski virus in nedolžna pošta vnukinje z image.zip priponko babici ne prinese zanimive slike, ampak zašifrira družinske fotografije.

Zato, preden kliknete na priponko v mailu, se najprej vprašajte, zakaj sta ta mail prejeli.

1. Ste se s kom dogovarjali? Ste komu pisali?

2. Poznate pošiljatelja?

3. Ali zahtevajo, da takoj odprete priponko (mudi se, zahtevamo odgovor takoj, ukrepajte takoj)?

Če je odgovor pritrdilen in je v priponki .zip, .exe, .rar (nevarne so lahko tudi druge datoteke), priponke ne odpirajte. Napotke najdete v videu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija