KAKO BODO VELIKONOČNE PRAZNIKE PREŽIVELI PO EVROPI: Več sprememb pri prehajanju mej

Svet

Evropa je v primežu tretjega vala epidemije covida-19. V številnih državah že veljajo strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, tako da veliko držav med velikonočnimi prazniki ne napoveduje večjih dodatnih zaostritev ukrepov. Najbolj jih bodo zaostrili med drugim na vzhodu Avstrije in v Italiji, več sprememb je tudi pri prehajanju mej.

V Avstriji strožji ukrepi na vzhodu države

V Avstriji bodo med velikonočnimi prazniki za vzhodne dežele veljali strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, saj beležijo precej višjo incidenco okužb kot na zahodu države, pritisk čutijo tudi bolnišnice. V zveznih deželah Spodnja Avstrija in Gradiščansko bodo omejitve veljale od 1. do 6. aprila, na Dunaju pa do 11. aprila. Od doma bodo lahko prebivalci odšli samo za delo, nakup hrane in rekreacijo. Muzeji in nenujne trgovine bodo zaprti.

Nošenje ustreznih zaščitnih mask, ki je že obvezno po vsej državi na sredstvih javnega prevoza, v trgovinah in uradnih poslopjih, se razširja na zaprte prostore. Povečali bodo testiranje na delovnih mestih in zaostrili pogoje za vstop na vzhodu države. Delovni migranti bodo morali predložiti negativni test na okužbo, ki ni starejši od 72 ur. Okrepili bodo tudi nadzor na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko. V tednu po veliki noči se bodo učenci šolali na daljavo, nato pa se bodo lahko vrnili v učilnice ob negativnem PCR testu.

V Italiji brez večjih sproščanj do konca aprila

V Italiji je od začetka tedna več kot polovica od 20 italijanskih dežel označenih z rdečo barvo, kar pomeni najstrožje ukrepe za zajezitev virusa. Med velikonočnimi prazniki, torej od 3. do 5. aprila, bodo sicer po celotni državi v veljavi ukrepi rdeče stopnje. To pomeni, da bodo zaprte vse nenujne trgovine, prebivalci pa bodo smeli zapustiti domove samo za odhod na delo, obisk zdravnika ali ob izrednih dogodkih. Bodo pa po veliki noči po vsej državi odprli šole za mlajše učence.

V Italiji sicer pred majem ne bo večjega sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, saj bodo do 30. aprila v veljavi ukrepi, ki veljajo za rdeča in oranžna območja. Do takrat ne bo nobena dežela ali pokrajina označena z rumeno. Tako ostaja prepovedano gibanje med posameznimi deželami, še vsaj mesec bodo zaprti tudi bari in restavracije, razen za osebni prevzem hrane in pijače. Na začetek maja so preložili tudi odprtje športnih dvoran, bazenov, kinodvoran in gledališč.

Za večino članic EU, tudi Slovenijo, trenutno velja, da je treba ob prihodu v Italijo predložiti negativen izvid testa na koronavirus, pri čemer od odvzema brisa ne sme miniti več kot 48 ur. Če ga ne predložijo, so napoteni v 14-dnevno samoizolacijo. Ob vstopu je treba izpolniti tudi več izjav oziroma dokumentov. Italijanske oblasti sicer načrtujejo uvedbo petdnevne karantene za vse, ki v državo pridejo iz drugih članic Evropske unije.

Madržarska razmišlja o odprtju države, ko bo cepljenih 2,5 mio državljanov

Tretji val ne popušča niti na Madžarskem, kjer bodo tudi med velikonočnimi prazniki v veljavi ostali strogi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim šolanje še naprej poteka na daljavo, predvidoma 7. aprila pa se odpirajo vrtci in osnovne šole. Zaprte ostajajo tudi vse nenujne trgovine in storitve, še naprej je v veljavi tudi policijska ura med 20. in 5. uro. Glede na trenutne načrte vlade, bodo o odprtju države razmišljali, ko bodo cepili vsaj 2,5 milijona državljanov.

Na Hrvaškem predvidoma ne bodo zaostrovali ukrepov med velikonočnimi prazniki na državni ravni oz. bo vlada o zaostrovanju odločala predvidoma v četrtek. Nekatere županije so se sicer že prejšnji teden odločile, da bodo zaostrile določene ukrepe. Med drugim se je polovica županij odločila za šolanje na daljavo, ponekod omejujejo tudi število ljudi, ki se lahko zbira na javnih mestih ter zapirajo športne dvorane, gledališča, kinodvorane in muzeje.

Bodo pa na Hrvaškem 1. aprila omogočili vstop v državo brez negativnega PCR testa tudi tistim, ki so preboleli covid-19, in tistim, ki so se cepili. Na meji bodo omogočili tudi hitre antigenske teste v skladu s seznamom testov, ki jih priznava Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

V Nemčiji so sprva načrtovali popolno zaprtje med velikonočnimi prazniki, a so si kasneje zaradi logističnih težav premislili in se odločili za poziv ljudem, naj med prazniki ostanejo doma. Kljub temu tudi letos za veliko noč ne bo možno druženje večjega števila svojcev ali prijateljev.

Nemčija uvaja naključne kontrole

O točnih ukrepih se sicer odločajo dežele same, načeloma pa velja omejitev zasebnega druženja na območjih, kjer beležijo večje število novih okužb, na eno osebo iz drugega gospodinjstva. Nekatere dežele bodo tako upoštevale ta dogovor, druge ne. V Berlinu so medtem uvedli obvezno testiranje tudi za potrošnike, izjema velja za obiske trgovine z živili, lekarne in drogerije.

Ker se niso dogovorili za usklajene ukrepe znotraj države, pa bodo nemške oblasti okrepile nadzor na meji. Med drugim so napovedali okrepitev naključnih kontrol na kopenskih mejah Nemčije, v okviru katerih bodo preverjali, ali imajo ljudje, ki prihajajo v Nemčijo, opravljen negativen test na novi koronavirus. Dodatno so uvedli obvezno testiranje pred vkrcanjem na letalo v smeri Nemčije, še naprej pa izvajajo nadzor na meji s Češko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija