KAKO BODO POTEKALI OBISKI V DOMOVIH ZA STAREJŠE MED PRAZNIKI? Število ozdravelih se povečuje, pripravljajo se na cepljenje

Slovenija

Število ozdravelih stanovalcev in zaposlenih v domovih starejših občanov (DSO) se veča, je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Posebno pozornost trenutno namenjajo zagotavljanju varnih obiskov v domovih. Potekajo pa tudi priprave na cepljenje.

Število ozdravelih stanovalcev DSO se povečuje. Teh je bilo v ponedeljek 227, v torek 133, v sredo 184, v četrtek pa 207, je pojasnil Uršič. Od začetka epidemije se je že več kot 3000 stanovalcev domov starejših občanov vrnilo iz rdečih in sivih con v bele. Povečuje pa se tudi število ozdravelih zaposlenih v DSO. Tako se je na delovno mesto v četrtek vrnilo 55 oseb, skupno že 1500.

Po drugi strani je bilo v četrtek na novo okuženih 199 stanovalcev in 89 zaposlenih. V domovih je umrlo 19 stanovalcev s covidom-19, od skupno 61.

Ministrstvo trenutno sicer posebno pozornost namenja zagotavljanju varnih obiskov v DSO. Kot je pojasnil Uršič je december namreč mesec praznovanj in družin. Prvo pravilo pri zagotavljanju obiskov je zagotavljanje varnosti in zdravja stanovalcev in zaposlenih, drugo pravilo pa je "dom je dom".

Uršič: zaščitne opreme se ne zaračunava

"V domovih mora potekati življenje, ki je primerljivo z življenjem doma. Zato je potrebno na primeren način ohranjati in vzdrževati stike s sorodniki. Posebna komisija je priporočila obiske ena na ena. Zaščitno opremo stanovalci dobijo v domovih. Priporočilo ministrstva je, da se te ne zaračunava," je dejal.

Državni sekretar je kot primer dobre prakse izpostavil dom Notranje Gorice, kjer stike omogočajo s pomočjo steklene pregrade med stanovalcem in obiskovalcem.

Uršič je predstavil tudi primer zunanje lokacije za omogočanje stikov na primeru Doma Danice Vogrinec Maribor, kjer je med 800 stanovalci 150 okužb. V bližnji telovadnici namreč omogočajo obiske bližnjih, prostor pa je tudi praznikom primerno opremljen.

Poleg zdravstvenih delavec bodo prvi cepljeni stanovalci in zaposleni v DSO

Po Uršičevi oceni pa zelo uspešno realizirajo ukrep financiranja dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih. Dodatnih 26 milijonov evrov je od oktobra omogočilo zaposlitev 367 ljudi, ki so prišli na pomoč obremenjenim zaposlenim v domovih. Študenti in dijaki so opravili 72.476 ur, z začasnim in občasnim delom pa so naredili 5096 ur. Prek javnih del je delalo dodanih 134 ljudi.

"Žal so to samo začasne rešitve, ne pa trajne," je ob tem spomnil državni sekretar. Pri tem je sicer spomnil še na finančne podpore, kot je 20-odstotni dodatek na osnovno plačo vsem, ki gredo iz ene ustanove v drugo. Na ministrstvu verjamejo, da so s temi ukrepi pomagali domovom, da na primeren način delujejo v dobro stanovalk in stanovalcev.

Državni sekretar pa je predstavil tudi izvedbo cepljenja v domovih starejših občanov. Zaposleni in stanovalci bodo poleg zdravstvenih delavcev prva skupina, ki bodo cepljeni. Prijave v DSO so že v teku. Cepljenje po njegovih podatkih ne bo obvezno. Uršič sicer verjame, da se bodo ljudje v čim večjem številu odzvali na možnost cepljenja.

Hitri test že potekajo v dobri polovici domov. Ob tem državni sekretar verjame, da bodo preostali kmalu sledili odredbi ministrstva. Stroški bodo po njegovih besedah povrnjeni iz državnega proračuna.

Uršič se je obenem zahvalil veleposlaništvu ZDA v Sloveniji za donacijo. Veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda Blanchard je danes v Državnem logističnem centru Roje državi izročila štiri aparate za dezinfekcijo prostorov z ultravijolično svetlobo in tako simbolično podprla prizadevanja naše države za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so sporočili z ministrstva za obrambo. Aparate so prevzeli državni sekretarji na ministrstvih za delo, za zdravje in za obrambo.

Kot je še pojasnil Uršič, je bil minister Janez Cigler Kralj v četrtek odpuščen iz bolnišnice in zdravljenje nadaljuje v domači oskrbi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  04 .12. 2020 ob  14: 13
Od 61 umrlih s covidom-19 jih je 42 umrlo v bolnišnicah, 19 pa v domovih za starejše.

ZAKAJ pristojni NE prisluhnejo Mitji Vilarju, Alojzu Ihanu, Alešu Krulcu, Mateju Kanduču in Anžetu Božiču iz IJS-ja?

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)