KAKO BO IZGLEDALA GLAVNA AVTOBUSNA POSTAJA PO POPOLNI PRENOVI? Tlakovani peroni, nadstrešnica in urejen objekt s čakalnico (FOTO)

Koper

Koprska občina bo aprila prihodnje leto pričela s celovito prenovo dotrajane glavne avtobusne postaje v skupni izmeri 3600 kvadratnih metrov. Med drugim bodo tlakovali 14 peronov in postavili nadstrešnico. V sklopu del bodo uredili tudi pritlični objekt s čakalnico, sanitarijami in prostori za nadzornika prometa.

Dela bodo trajala predvidoma do jeseni ali zime leta 2022. Naložba je ocenjena na 2,4 milijona evrov, od česar bo 1,4 milijona evrov zagotovila koprska občina iz lastnih sredstev, dober milijon evrov pa pričakujejo iz evropske blagajne.

S posodobitvijo avtobusne postaje želi koprska občina povečati uporabo javnega potniškega prometa, izboljšati ponudbo javnega prometa in dostopnosti javnega potniškega prometa za osebe z zmanjšano mobilnostjo ter izboljšati tudi samo podobo javnega potniškega prometa.

Kmalu tudi obnova železniške potniške postaje?

Poleg glavne avtobusne postaje je potrebna korenite obnove tudi koprska železniška postaja, vendar za zdaj še ni jasno, kdaj se bodo Slovenske železnice lotile del. Na direkciji za infrastrukturo so že izdelali idejno zasnovo posodobitve postajnega poslopja v Kopru ter določili obseg ureditve. Idejna zasnova je sicer podlaga za izdelavo nadaljnje dokumentacije, ki je potrebna za začetek del.

Med možnostmi, ki so jih preverili v projektu, so: ureditev potniških prostorov in zunanjosti objekta, njegova energetska sanacija ter povezava z avtobusno postajo. Celovita obnova koprske železniške potniške postaje bo po ocenah stala 1,5 milijona evrov. Kdaj bodo zabrneli stroji še ni znano, saj se bodo del lotevali skladno z razpoložljivimi sredstvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  04 .09. 2020 ob  12: 10
16
Železniško postajo lahko, kar ukinejo, kdo se bo vozil skoraj tri ure do Ljubljane?