KAKO BI VOLILI SLOVENCI? SDS je še povečala razliko

Slovenija

V mesečni anketi Dela, ki jo je opravila agencija Mediana, vrstni red prvih petih strank ostaja nespremenjen. Največjo podporo ima SDS, ki je še povečala razliko pred SD. Precej pa se je povečal delež neopredeljenih. Delo vlade je pozitivno ocenilo 24, negativno pa 42 odstotkov anketirancev.

Delež tistih, ki menijo, da je delo vlade negativno ali zelo negativno, je nekoliko padel, in sicer s 44 na 42,5 odstotka. Še bolj pa je padel delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno ali zelo pozitivno, in sicer z 28,5 na 24,1. Povečal pa se je odstotek vprašanih, ki delo vlade vidijo kot srednje. Avgusta je bila povprečna ocena 2,76, tokrat 2,68.

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi bilo zaporedje prvih petih strank enako kot avgusta. Na prvem mestu je SDS z 19 odstotki (avgusta 19,5 odstotka), na drugem SD z 9,9 odstotka (avgusta 11,2 odstotka), na tretjem LMŠ z osmimi odstotki (avgusta 9,7 odstotka), na četrtem Levica s 6,2 odstotka (avgusta 7,1 odstotka), na petem pa NSi s 3,2 odstotka (avgusta pet odstotkov). Sledijo SAB s 3,1 odstotka (avgusta 1,9 odstotka), DeSUS s tremi odstotki (avgusta 1,5 odstotka) ter SLS z dvema odstotkoma (avgusta 1,2 odstotka). SMC bi tokrat dobila 1,6 odstotka (avgusta 1,4 odstotka), SNS 1,5 odstotka (avgusta 1,6 odstotka), Piratska stranka 1,4 odstotka (avgusta 2,4 odstotka), Dobra država 1,3 odstotka (avgusta 0,8 odstotka), Zeleni Slovenije pa 1,3 odstotka (avgusta 1,1 odstotka).

Daleč največja razlika je ta mesec v primerjavi s prejšnjim pri neopredeljenih. Njihov delež se je namreč s slabih 19 odstotkov povečal na 23,3 odstotka.

Prvi na barometru priljubljenosti politikov je tudi tokrat predsednik republike Borut Pahor, drugo mesto pa je ohranil zdravstveni minister Tomaž Gantar. Sprememb ni bilo niti na tretjem mestu, kjer ostaja minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Mediana je anketo opravila v času med 7. in 10. septembrom na vzorcu 724 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  15 .09. 2020 ob  09: 12
-1
haha, najvišje na lestvici skrajna desnica , haha, najbolj priljubljen bebavi predsednik, haha najbolj priljubljena ministra, ki bosta privatizirala zdravstvo, haha .....