KAJ VE POLICIJA O NADLEGOVANJU ŽENSK PO KOPRU? Takšne so zagrožene kazni

Kronika

V začetku tedna smo poročali o srhljivi zgodbi, ki naj bi se že nekaj časa ponavljala v strogem centru Kopra. Mlajši moški, ki naj bi bil prebivalcem mestnega jedra dobro poznan, naj bi redno nadlegoval ženske, jih zasledoval, se jih skušal dotakniti, jim govoril opolzke stvari in podobno. Minuli vikend naj bi šel celo tako daleč, da se je sredi javnega parkirišča slekel in naši bralki pokazal penis. In to nedaleč od mladoletnih otrok. Kaj o primeru ve koprska policija?

Po besedah drugega bralca, ki se je na nas obrnil po objavi bralkine izkušnje, naj bi bil omenjeni mladenič stari znanec koprske policije. "Dela, kar želi po Kopru. Policija ga pridrži, ga pošlje v Idrijo (psihiatrično bolnišnico, op. a.), on je tam dan ali dva, potem pa ga izpustijo ali pa zbeži," je "začaran" krog opisal bralec.

Na Policijski upravi (PU) Koper so glede primera redkobesedni. Čeprav je bralka dejala, da je po incidentu z razgaljenim spolnim udom poklicala policijo in podala anonimno prijavo, so nam na policiji odgovorili, da "v avgustu takšne prijave na PP Koper niso prejeli", ob tem pa dodali: "Vsekakor svetujemo, da v takšnih primerih pokličete čim prej na 113, da lahko kršitelja policisti izsledijo na kraju."

Ali so glede na naše podatke, da gre za starega znanca policije, z domnevno ponavljajočim se nadlegovanjem žensk v Kopru seznanjeni, nam niso odgovorili. So pa pojasnili, kakšne so zagrožene kazni za tovrstno početje.

Zakon o javnem redu in miru določa globe za tovrstno početje v 7. členu, ki obravnava nedostojno vedenje. Kdor se na javnem kraju prepira, vpije ali se nedostojno vede se kaznuje z globo od 25.000 tolarjev do 100.000 tolarjev. Kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju, se kaznuje z globo od 100.000 tolarjev do 200.000 tolarjev.

Kdor na javnem kraju spolno občuje, razkazuje spolne organe ali na vsiljiv način ponuja spolne usluge in s tem koga moti, povzroči vznemirjenje ali zgražanje ljudi, pa se kaznuje z globo od 50.000 tolarjev do 100.000 tolarjev, so zapisali na PU Koper.

Verjetno vas bodo presenetile globe v tolarjih. Zakon je bil sprejet leta 2006, dokument pa očitno ni bil ažuriran.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
nylarazgotra |  11 .08. 2022 ob  00: 54
Mene sploh ne zanimajo zagrožene kazni!!!! Hočem samo da je Kp varen, sploh zvečer ali ponoči. Če ne znajo zdraviti mladeniča, če ne jemlje svojih zdravil potem naj ostane v Idriji. Že tako in tako je center Kopra poln narkomanov, in že zaradi njih nismo najbolj varni zdaj manjkajo še spolni nadlegovalci. Ponoči je potrebno da policisti ali varnostniki dežurajo v tandemu po ulicah.
hribi |  10 .08. 2022 ob  18: 42
Boga država,, 32 let samostojnost, tukaj pa 100. 000 tolarjev, dinarjev, lip,...