KAJ STORITI, ČE V VODI ZAZNATE VONJ ALI OKUS PO NAFTI? Kerozin lahko povzroči poškodbo pljuč

Koper

Kerozin v vodi lahko prepoznamo po vonju in okusu, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), in nima določenih mejnih vrednosti za pitno vodo. Sicer gre za brezbarven vnetljiv ogljikovodik, ki ga pridobivajo z destilacijo surove nafte. Uporablja se npr. kot gorivo za motorje letal, za izdelavo detergentov in podobno. Uvršča se med nevarne pripravke, saj ob zaužitju lahko povzroči poškodbo pljuč, ponavljajoče izpostavljanje kerozinu pa lahko vodi v izsušitev in razpokanje kože.

Do razlitja kerozina pri Hrastovljah je prišlo le nekaj kilometrov jugovzhodno od glavnega in tudi edinega zajetja pitne vode za oskrbo celotne slovenske Istre, na območju drugega, ožjega vodovarstvenega območja. Prepoznaven je po vonju in okusu, pojasnjujejo na NIJZ. Če zaznate v vodi vonj ali okus po nafti, je zato ne uživajte, se z njo ne umivajte, ne uporabljajte je za pripravo ledu niti za zalivanje in pranje. Posebej naj bodo pozorni prebivalci, ki živijo v okolici, kjer je prišlo do razlitja kerozina in imajo lastne vire pitne vode, kot so vrtine in vodnjaki.

V času poletne vročine je pomembno, da smotrno ravnamo z vodo. Njena poraba je v zadnjih letih zelo porasla. Za primerjavo, leta 1950 je poraba znašala 951.383 kubičnih metrov, leta 1970 že štiri milijone kubičnih metrov, v osemdesetih letih pa je presegla sedem milijonov kubičnih metrov vode letno. Leta 2014 je po vodovodnem sistemu Rižanskega vodovoda preteklo slabih osem milijonov kubičnih metrov pitne vode, kar je primerljivo s 3167 polnimi olimpijskimi bazeni.

Prav v poletnih mesecih, v času turistične sezone, je poraba vode na Obali maksimalna, razpoložljive količine oskrbe pa omejene. Prebivalec Obale porabi dnevno 115 litrov vode, kar je v primerjavi s preostalimi slovenskimi regijami povprečna poraba, v primerjavi z evropskimi državami pa se območje slovenske obale uvršča med države z najnižjo porabo vode. Za primerjavo, če domači kotliček na stranišču pustite, da pušča in kaplja s hitrostjo ene kaplje na sekundo, boste izgubili 128 litrov vode mesečno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .06. 2019 ob  14: 13
če na špini zadiši po nafti, napolnit kante, bo kmalu zima...vodo si bomo šli natočit v državni zbor, na vlado in domov k vsem dosedanjim politikom in politikantom.
žveplo |  27 .06. 2019 ob  11: 42
Zjutraj si lahko na špini čik prižgeš
Drek |  27 .06. 2019 ob  11: 10
Zdaj lahko samo cakamo ,da potres unici nuklearko Krsko in gre v qurac cela Slovenija.
NI ZAJEBANCIJA.
LETA 1917 JE BIL POTRES, KATERI BI DANDANES ZRUSIL ELEKTRARNO.
Francoska nuklerna komisija (Francozi imajo najvec nukleark) je rekla ,da je TREBA ZAPRET.
Povrhu vsega VSE NUCLEARKE NA SVETU IMAJO ZIVLJENSKO DOBO 40 LET. Skoraj vsem je TA DOBA POTEKLA in JIH NOCEJO ZAPRET.
Drek |  27 .06. 2019 ob  10: 25
ManofSteel | 27 .06. 2019 ob 10: 02
Veramente vsi testi skozi desetletja so pokazali ,da je bolj cista voda iz vodovoda kot usteklenicena, saj za ustekleniceno (mineralno) vodo veljajo drugacni standardi ki dopuscajo vec (nezdravih) primesi.

Tozba bo miljonska ,samo ce bo class action, torej cim vec drzavljanov tozlo.
Ti sam ne bos dosegel nic (je pa to kazatelj tvojega velikega ega).
ManofSteel |  27 .06. 2019 ob  10: 02
-5
Ne pijem vode iz pipe,ker ta ni bila že dolga leta užitna in tudi nikoli ne bo. V kolikor z umivanjem bom imel zdravstvene težave...nekdo bo plačal milionsko tožbo. Anede...