KAJ SE S SHQIPRONOM HOXHAJEM DOGAJA LETO PO ARETACIJI: Še vedno na Kosovu, se bo Izolan sploh vrnil domov?

Izola

Skoraj leto dni je od tega, kar so Izolana Shqiprona Hoxhaja, ki je bil od leta 2016 na begu zaradi sodelovanja v kriminalni združbi Kobra, na podlagi mednarodne tiralice prijeli na Kosovu. Koprsko sodišče je takrat poslalo prošnjo za njegovo izročitev, a do nje najverjetneje ne bo prišlo, saj kosovsko pravo ne dovoljuje izročitve lastnih državljanov. Kazensko ga zato preganjajo tam.

Ob tem ko smo včeraj poročali o seznamu s strani policije iskanih Primorcev, se je zastavilo vprašanje, kaj se dogaja po aretaciji Shqiprona Hoxhaja maja lani na Kosovu in ali se bo Izolan, ki so ga iskali zaradi zadeve Kobra, sploh pridružil bratu, Valonu Hoxhaju, ki svojo kazen prestaja na Dobu.

Kosovski varnostni organi so konec maja 2021 obvestili Generalno policijsko upravo (GPU), da je bil na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrožno sodišče v Kopru, prijet državljan Slovenije in Kosova, Shqipron Hoxhaj. O prijetju iskane osebe je GPU takoj obvestila pristojno sodišče v Kopru in Ministrstvo RS za pravosodje, ki je pripravilo in po ustaljeni diplomatski poti posredovalo izročitveno dokumentacijo pristojnim pravosodnim organom Kosova.

"Do danes še nismo prejeli obvestila kosovskih varnostnih organov o uradni odločitvi njihovih pravosodnih glede izročitve iskane osebe Republiki Sloveniji," na naše vprašanje odgovarja Drago  Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Tudi na pravosodnem ministrstvu so nam pojasnili, da so na podlagi pobude Okrožnega sodišča v Kopru, v dveh kazenskih postopkih pripravili prošnjo za izročitev Hoxhaja in jo z izročitveno dokumentacijo posredovalo pristojnemu organu Republike Kosovo v odločanje. Izročitveni postopki se vodijo skladno z notranjo zakonodajo zaprošene države, uradnega odgovora glede odločitve o izročitvi v konkretnem primeru tudi oni še niso prejeli.


A glede na to, da je oseba državljan Kosova in da kosovsko pravo ne dovoljuje izročitve lastnih državljanov, kot tudi slovensko pravo ne, je pristojno slovensko sodišče v lanskem letu pristojni organ Kosova zaprosilo za prevzem kazenskega pregona zoper iskano osebo. Na pravosodnem ministrstvu so pojasnili še, da so pristojni organi Kosova sprejeli odločitev, da se kazenski pregon prevzame in uvede kazenski postopek na Kosovem, kjer se je oseba tudi nahajala v času aretacije.

Spomnimo, da so mlajšega Shqiprona štiri leta in pol iskali zaradi preprodaje drog in tihotapljenja ilegalcev. Starejši Valon pa je bil medtem zaradi vodenja kriminalne združbe Kobra obtožen na devet let in 10 mesecev zaporne kazni.

BONUS VIDEO: So našli truplo Mateja Periša?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .05. 2022 ob  08: 45
Shqipron uživa lepo doma na Kosovu.
Kush |  19 .05. 2022 ob  23: 17
Boli njega k.. tip je kje u neki vasici sredi ničesar drugega kot gozd, prijavljen pod drugim imenom. Mika je ti njim težko naredit? Pa ga ti najdi sredi p.m.! Za vsak slučaj ima podplacane ljudi ki špijunirajo za njega, oborožen tolko kot nima skoraj cela SV in našmrkan do kraja!
Mimi |  19 .05. 2022 ob  23: 12
31
Dejte, prosim no, novinarji bolj pozorno izbirat besede. Izolan? Halo? Ma kaj je z vami? Tip je državljan Kosova. Kaj če osel živi v Lipici postane Lipicanc al kako gre to pri vas?
Nisemlevi |  19 .05. 2022 ob  22: 33
KMALU SE BO LAHKO VRNIL, NOVA VLADA BO ZELO BLAGA DO MIGRANTOV, PRVI OBISK FAJONKE BO ZAGOTOVO PRIŠTINA.
Pjero Shriba |  19 .05. 2022 ob  17: 51
35
Kriminalci in ostali forešti, ki se naselijo v Izoli pa res niso Izolani.
Bolj primeren je izraz okupator.
manemebasat |  19 .05. 2022 ob  12: 29
63
Saj je doma in tam naj tudi ostane. Izola ni njegov dom!
Istriano |  19 .05. 2022 ob  11: 57
59
Ma kakšen Izolan no!!jQuery112309177546145376774_1652954199238?
Prognostik |  19 .05. 2022 ob  11: 10
Postal je maneken.