KAJ SE PA GRESTE, FANTJE? Dva obalna poslanca proti, eden vzdržan pri glasovanju za širšo razpravo o ukinitvi vinjet

Koper

Ideje in pobude o izvzetju hitre ceste med Škofijami in Izolo iz vinjetnega sistema se pojavljajo vse od leta 2010, pri tem pa so bili izvoljenci ljudstva neuspešni. Pred letom dni so obalni poslanci in drugi lokalni politiki vanjo zagrizli, ko so na to temo razpravljali tudi v okviru srečanja na koprski občini. A kot smo poročali, je poslanki iz Pirana Meiri Hot, ki je v svojem poslanskem vprašanju znova opozorila na nedvomne specifike slovenske Istre, kjer je turizem izjemnega pomena, uvedba vinjet pa odbija italijanske goste, ki se zaradi tega poslužujejo vseh možnih lokalnih cest, uspelo pridobiti odziv resornega ministra Jerneja Vrtovca, ki je v svojem odgovoru poslanki poudaril, da se na ministrstvu zavedajo težav turizma na Obali in istočasno priznal, da je njena pobuda legitimna ter terja resen pogovor z obalnimi poslanci.

"Pred odločitvijo potrebujemo številke, kakšne bodo finančne posledice za družbo Dars," je poudaril minister Jernej Vrtovec. Tri velike občine - Koper, Izola in Piran - ne bi bile več vključene v vinjetni sistem, je še izpostavil. "O pobudi se moramo pogovarjati, ker če bi to pomenilo, da spodbudimo turizem, da bo pri nas ne vem koliko italijanskih gostov, sem potem prvi za," je zaključil.

Kljub besedam Žiže dva izolska poslanca glasovala proti

A kljub "podpori" omenjeni pobudi so poslanci z obalnega območja pri glasovanju o pobudi Hotove za širšo razpravo glasovali celo proti, eden je bil vzdržan, eden pa za. Proti sta bila izolska poslanca Branko Simonovič in Gregor Perič, koprski poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je bil vzdržan, vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža pa je bil za. Ob presenetljivem glasovanju je marsikdo na Obali zastrigel z ušesi, češ, "kaj se pa fantje grejo"

Felice Žiža

"Že leto in pol delamo na tem vprašanju, a je vmes padla vlada," razlaga poslanec Felice Žiža, ki so ga kolegi iz kluba istrskih poslancev pooblastili, da je zadolžen za to tematiko. V tem času so pridobili pozitivna mnenja slovenskih organizacij v Italiji, turističnih združenj, gospodarske zbornice in drugih lokalnih deležnikov. "A država nima interesa, vedno najde kup izgovorov," pravi Žiža. Zdaj se morajo pogovarjati z drugim ministrom, a s pobudo nadaljujejo. Kot pravi poslanec, so bili vedno vsi istrski poslanci za tovrstne pobude.

Branko Simonovič

Simonovič se spreneveda in pravi, da glasovanja sploh ni bilo 

Simonovič nam je povedal, da glasovanja ni bilo in da gre za "ne vem čigave floskule", ki po njegovem mnenju ne koristijo nikomur. A pri izjavi Simonoviča gre za popolno neresnico, kar je razvidno iz dokumenta, ki je bil objavljen na strani DZ, iz katerega je razvidno, da je Simonovič pri glasovanju o predlogu sklepa za razširitev razprave na poslansko vprašanje poslanke Hotove, glasoval proti. To je razvidno tudi iz spodnjega posnetka zaslona. 

Simonovič je še naprej trdil, da so se vedno vsi istrski poslanci strinjali glede vprašanja vinjet na hitri cesti s Škofij. Nadaljeval je, da je sam celo prvi za izvzetje omenjene ceste iz vinjetnega sistema, še posebej, ker prihaja iz turističnega sektorja in se zaveda, kaj bi to pomenilo restavracijam in hotelom na Obali.

Gregor Perič

Perič, ki je tudi glasoval proti širši razpravi, nam je v pisnem odgovoru zapisal: ''Vsa prizadevanja bi morala potekati koordinirano v sklopu kluba istrskih poslancev, znotraj katerega ima ukinitev vinjetenja na hitri cesti Škofija–Izola polno podporo. Doslej je bilo opravljenih več srečanj na različnih nivojih, tudi z resornim ministrstvom, ki pa so zaradi padca vlade zastali. Menim, da je veliko bolj primerno, da bi se te teme lotili v okviru pristojnega odbora, saj zgolj razprava o poslanskem vprašanju ne omogoča sprejetja kakršnih koli sklepov, še manj pa udeležbe zainteresirane javnosti.''

Meira Hot

Poslanka Meira Hot nam je povedala, da je minister v odgovoru na njeno ustno vprašanje pritrdil, "da je pobuda legitimna legitimna in je potrebno opraviti širšo razpravo, bodisi v okviru kluba istrskih poslancev bodisi kluba primorskih poslancev." "Zato bom predlagala sklic sestanka kluba istrskih poslancev (ki se žal ni sestal že več kot pol leta) in vseh štirih istrskih županov ter drugih ključnih deležnikov z ministrom za infrastrukturo na terenu. Na tej točki je bistveno pozabiti na politiko in se združiti v dobro Istre," je zaključila Hotova.

Poslanec Tašner Vatovec pa se na naša vprašanja ni odzval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  08 .06. 2020 ob  16: 04
Ja, niso dobili navodil iz Murgel..ali pa so jih .... bljak.. Naslednjič na volitvah spet podprite te gnoje, ki ne delajo za svojo regijo, temveč le za svojo stranko.
pajade |  31 .05. 2020 ob  16: 56
In te ljudi mi plačujemo....
Motoviltz |  31 .05. 2020 ob  09: 12
11
Istrski poslanci un corno !
Te vinjete so tovariši nad Črnim Kalom prvenstveno uvedli z namenom nagajanja Hrvaški, da bi Italijanom preprečili tedenske obiske Istre.
Tako smo na koncu vsi prebivalci teh krajev morali plačati 110€ na leto, če smo hoteli voziti npr. iz Izole v Koper.
Alora kaj ima sedaj tovariš Perič za nakladat !
Glede na to, da njegove stranke praktično ni več, naj prešalta na SDS, naj kandidira na naslednjih volitvah in bomo videli kakšno podporo bo dobil.
Samo kaj, ki mu bo že DARs oz. partija po tej uslugi zrihtala neko bajno službo v kaki javni ustanovi.
kokodek |  31 .05. 2020 ob  08: 11
14
Simonovič in Perič sta itak podrepnika SDS in ni pričakovati, da bi glasovala drugače kot ukazuje veliki vodja Janša!!!!!
vseved |  30 .05. 2020 ob  20: 59
-15
Končni rezultat tega prepucavanja bo dvig nadomestila za uporabo cest za 100€ pri registraciji vozila za vse lastnike vozil v Sloveniji! Potem pa boste spet pizdakali čez državo, zaradi par ušivih italijanov, ki se vozijo brez vinjet
Tom |  30 .05. 2020 ob  18: 47
30
Zgolj dokaz, da poslanci nimajo pojma kaj in zakaj sploh počnejo v DZ ! Gre se jim zgolj za golo preživetje v smislu čim dlje dobivat poslansko plačo, ker očitno nikoli niso ali niso želeli slišat za osimske sporazume, katerih naslednica je tudi Slovenija! Če bi, ne bi bili proti!
galeb |  30 .05. 2020 ob  16: 20
25
In Tašner Vatovec tudi proti, KRASNO. Mene je ta koprska levica začela odbijati na kilometer daleč! Pa so vsa moja pretekla rodbinska kolena sami levičarji. Ne odbija me samo koprska levica, nasplošno vsa levica. Zdaj galamijo v parlamentu in se repenčijo proti vladi, za katero so sami občutno prispevali, da je sploh nastala! Zdaj tudi glede vinjet mečejo spet polena, kdove iz kakšnega razloga že spet, gre jim vedno samo za njihov lastni interes, ma ... postali so eni zdraharji, ki se ne rezlikujejo več dosti od desnih zdraharjev. VERGOGNA!
Ivan |  30 .05. 2020 ob  14: 32
21
Prišle bodo tudi volitve....
vseved |  30 .05. 2020 ob  14: 19
-15
@ kjessi , ja in?
zoran13 |  30 .05. 2020 ob  14: 06
POLITIKA
Obala1 |  30 .05. 2020 ob  14: 01
34
No vsi ki poznajo Simonoviča vedo da je " sete bandiere" in se obrača kako veter piha ....on skrbi izključno za sebe, tako v Izoli in seveda v LJ, dovolj je bilo videti kaj je delal za sebe v Delfinu... a ta drugi Perič? kdo je sploh glasoval za eno takšno da ne rečem kaj....mali je komaj prišel ven iz vrtca in še nosi plenice
kjessi |  30 .05. 2020 ob  13: 01
33
Vseved. Kje živiš. V Italiji je cesta brez vinjet do MOnfalcona. Izolani, naredite red.
1