"KAJ SE NAM JE ZGODILO?" Klakočar Zupančičeve na rdeči preprogi s to potezo sprožila ogorčenja (FOTO, VIDEO, ANKETA)

Slovenija

Slovenci danes obeležujemo 31. obletnico osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije. Večina slovesnosti in osrednja proslava ob dnevu državnosti so se že zvrstile v petek, danes pa bo predsednik republike Borut Pahor vročil zlati red za zasluge Ludviku Toplaku in Robertu Battelliju.

Pahor bo tako na posebni slovesnosti v predsedniški palači Toplaku vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen prispevek k demokratizaciji in osamosvojitvi Sloveniji ter njeni mednarodni in akademski uveljavitvi. Zlati red za zasluge bo podelil tudi Battelliju za dolgoletno delo in prispevek k razvoju slovenske demokracije ter za zasluge pri povezovanju in ohranjanju italijanske skupnosti v Sloveniji, so sporočili iz urada predsednika republike.

Ob tem bo Pahor v počastitev dneva državnosti po slovesnosti nagovoril državljane, obiskovalci pa si bodo lahko v okviru dneva odprtih vrat ogledali uradne in delovne prostore predsednika.

Slovenija je sicer dan državnosti že v petek obeležila s številnimi slovesnostmi, vrhunec prireditev pa je tudi letos bila osrednja državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zbrane je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je ob tem poudaril, da nam je skoraj vse dosegljivo, če bomo povezana in solidarna skupnost.

Ocenil je tudi, da če smo bili pred 31 leti "sposobni ustvariti razmere za ustanovitev lastne države, moramo biti v novem zahtevnem času sposobni izpeljati trajnosten, zeleni in digitalni prehod".

Državne proslave na predvečer dneva državnosti se je udeležil politični vrh, a brez premierja Roberta Goloba, ki je še na vrhu EU v Bruslju. Prav tako so se je udeležili predstavniki različnih državnih institucij, diplomacije in drugih sfer družbenega življenja. Ni pa bilo videti prvaka največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše. Na slovesnost so letos znova povabili tudi praporščake vseh veteranskih in domoljubnih organizacij.

Premier Golob je v poslanici ob dnevu državnosti čestital vsem državljanom in spomnil, da smo se pred več kot 30 leti odločili, da se podamo na novo in odgovorno pot v družbo, v kateri velja vladavina prava, pravila demokracije in v kateri bomo poskrbeli za dostojno življenje vsakogar.

Kot je poudaril, so časi, v katerih živimo, zahtevni. Prav to, da vemo, da ko držimo skupaj, lahko premagamo vse ovire, pa nas po njegovih besedah navdaja z upanjem v svetlo in boljšo prihodnost. Meni, da smo v času od osamosvojitve ne le obdržali samostojnost in neodvisnost, ampak smo postali tudi ponosni in enakopravni člani širše evropske družine.

Pred dnevom državnosti so se na slavnostnih sejah sestali tudi državni svetniki in poslanci. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je na slavnostni seji DZ dejala, da smo na dobri poti in gledamo v pravo smer. Spraševala se je, če Slovenci res živimo v demokratični, pravni in socialni državi. Ob tem je poudarila, da neskončne delitve niso potrebne in se zahvalila vsem, ki so se borili za samostojno Slovenijo.

Svojo zavest o narodni pripadnosti in neodvisnosti moramo po njenih besedah živeti in udejanjati vsak dan. Najprej s spoštovanjem do preteklih generacij, do vseh borb in žrtvovanja. Ovir na poti je po njeni oceni veliko, a niso nepremagljive. Vsaka od njih nas lahko po njenih besedah skrbi, a sama upa, da nam bo uspelo prestopiti vsako od njih, saj zaupa v sposobnosti Slovencev in verjame, da bo Slovenija postala država, kakršno smo si vedno želeli - država upanja in zaupanja, država v kateri bodo ljudje svobodni in varni hkrati.

Nenavaden 'nastop' Klakočar Zupančičeve na rdeči preprogi

Slavnostna govornica Klakočar Zupančičeva pa je pred samo proslavo presenetila s sprehodom po rdeči preprogi, ko je s svojo potezo sprožila komentarje po družbenih omrežjih o neprimernosti njenega početja. Poglejte si zgornji video posnetek in v anketi odgovorite, kaj vi menite o tem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  27 .06. 2022 ob  12: 55
Batelli nagrajen, ker je bil 30let prisesan na jasli, tako kot pahor, janša in še kdo.....
Miura |  26 .06. 2022 ob  12: 43
@ Prognostik - fafalica je tvoja mati, če jo sploh imaš .....
Pesceserra |  26 .06. 2022 ob  11: 01
-2
Odurna tko kot Janša
td |  25 .06. 2022 ob  21: 33
Zgražanje desnosučnih sluzavcev pa nikogar drugega.
Prognostik |  25 .06. 2022 ob  18: 30
Dvolični ste, slinite se na to fafalico.
Bayliner |  25 .06. 2022 ob  18: 22
-4
@Prognostik - primitivec
Prognostik |  25 .06. 2022 ob  18: 00
Svinja, ne pokvarjenec.
Miura |  25 .06. 2022 ob  16: 10
-2
Kuzla je tvoja mati, pokvarjenec!
Prognostik |  25 .06. 2022 ob  15: 15
Meni je odvratna kuzla katera misli da rešuje svet.
Prognostik |  25 .06. 2022 ob  15: 14
Gre se za to če je ta oseba normalna in ne če sekto boli.
Meni deluje vsiljeno, poglej drugič ko bere besedilo kako se list trese
kar pomeni da se ji tresejo roke in je pod stresom.
Šperjo |  25 .06. 2022 ob  14: 53
uživamo v temu , kako sekto boli izguba volitev .....
nikagaja |  25 .06. 2022 ob  14: 38
-2
bistra punca, sproscena. deluje kot svez vetric. se vec taksnih.
1