KAJ SE JE V ČASU KORONAVIRUSA ZGODILO Z GRIPO? V ZD Koper letos samo en potrjen primer

Koper

Veliko ljudi se v času epidemije koronavirusa sprašuje, kaj se je zgodilo z gripo, ki je v preteklih letih veljala za tako rekoč glavno zimsko virusno obolenje. Pogovarjali smo se z Vanjo Kosmina Novak, pomočnico direktorja za zdravstveno nego Zdravstvenega doma Koper.

Vanja Kosmina Novak

Letos ni v javnosti praktično nobenega govora o gripi. Verjetno ne moremo reči, da je kar izginila, a čemu pripisujete upad primerov? Kaj je razlog za to? Je res, da je gripe veliko manj, ker se več ali manj vsi držimo preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa? In kateri ukrepi so tisti, ki so k temu najbolj pripomogli?

Virus gripe je ves čas prisoten in ni kar izginil, je pa res, da je letos obolelih za gripo bistveno manj kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog so nedvomno trenutne razmere in ukrepi vezani na epidemijo koronavirusa, ki so močno omejili druženja in osebne stike, ob tem pa nam naložili obvezno nošenje obraznih mask, zračenje prostorov in redno umivanje oziroma razkuževanje rok.

Ker ti ukrepi onemogočajo prenos katerekoli respiratorne okužbe, ne samo koronavirusa, je povsem pričakovano, da je obolelih za gripo letos manj. Poleg tega so že dalj časa zaprte številne trgovine, trgovska središča, kinodvorane, šole in vrtci, kjer se okužbe po navadi najhitreje širijo. Ljudje se ne srečujejo niti v čakalnicah zdravstvenih domov in ambulant, saj so vse ustanove vzpostavile obvezno naročanje na preglede in triažo ob vhodu v objekte.

Letos je več zanimanja tudi za cepljenje proti virusu gripe. Od oktobra smo porabili skupno 2.800 odmerkov cepiva, v enakem obdobju lani pa 700. Novost je še, da so letos cepljenje poleg zdravnikov lahko izvajale tudi diplomirane medicinske sestre in patronažna služba, tako da so se lahko cepili tudi vsi tisti, ki do zdravnika sicer ne morejo priti.

Koliko primerov gripe ste v letošnji sezoni zabeležili v ZD Koper? Kolikšen je upad primerov v primerjavi z letom 2020 in 2019?

Sezone gripe sicer še ni konec, a so že sedaj številke občutno nižje. Uradno sta bila v času od oktobra do januarja lani potrjena 102 primera, letos pa zgolj eden. To sicer ne pomeni, da tudi letos ni bilo več obolelih za gripo, saj statistiko potrjenih primerov prav tako vodimo na podlagi odvzetih brisov.

Kaj bi odgovorili tistim, ki pravijo, da je gripo "zamenjal" covid-19? Ali drži, da se vsi primeri obolenj dihal letos beležijo kot covid-19?

Ne, to nikakor drži. Vsak primer diagnoze okužbe s koronavirusom mora biti potrjen z laboratorijskim izvidom, ki ga pridobimo na podlagi odvzetega brisa nosno-žrelnega predela. Na enak način – z odvzemom brisa – ugotavljamo tudi diagnozo okužbe z virusom gripe. Glede na to, da se v javnosti pojavljajo različne informacije, ki so povečini netočne in nepreverjene, bi rada poudarila, da so v evidenci obolelih s covid-19 samo osebe s potrjeno okužbo, nikakor pa ne osebe obolele za gripo ali prehladom.

Vsako leto je bilo precej spodbujanja k cepljenju proti gripi, letos je poudarek na cepljenju proti covidu-19. Priporočate cepljenje proti gripi tudi letos? Do kdaj se je priporočljivo cepiti? Ali se tisti, ki so se že cepili proti covidu-19, lahko cepijo tudi proti gripi oziroma obratno?

Cepljenje proti virusu gripe je priporočljivo za starejše od 65 let, za osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi, za osebe s povečano telesno težo (indeks telesne mase višji od 40), nosečnice, pa tudi za otroke, starejše od šest mesecev, še zlasti, če imajo pridružene bolezni.

NIJZ je poleg tega letos izdal priporočilo, naj se cepijo tudi vsi zdravstveni delavci, šolniki in zaposleni v kritični infrastrukturi, ki so dnevno v stiku z večjim številom ljudi.

Proti covidu-19 se je cepila tudi strokovna direktorica ZD Koper, Ljubica Kolander Bizjak.

S cepljenjem zaključujemo nekje v februarju.

Cepljenje proti gripi priporočamo tudi za tiste, ki so se že cepili proti covidu-19, vendar ne istočasno. Cepljenje je pomembno, ker tudi v primeru, da se okužimo, bolezen poteka v blažji obliki.

Ob tem naj dodam, da je stanje v Kopru glede koronavirusa še vedno resno. Zaenkrat je še vedno več kot polovica odvzetih brisov pozitivnih, kar je zelo visoka številka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  06 .02. 2021 ob  11: 54
Razmišljajmo praktično, zdravniki v času gripe nimajo nobenega dodatka, v času Covida dodatek med 30 in 60 % na plačo ...potem je logično, da tudi če pride nekdo z zlomljeno roko, da bodo napisali Covid ...naenkrat ni gripe, ni raka, nihče ne umre od drugih bolezni ...$$$$$
Puter in marmelada |  06 .02. 2021 ob  01: 34
Ker telo ne proizvaja samo po sebi tega virusa in iz morja tudi ne pride,rabi gostitelja ki hopsa iz enega na drugega,kot smo vcasih iz avtobusa na avtobus.
Morda bi v teoriji bilo mozno da nekatera obolenja se ne bodo spet ponavljala,seveda dokler jih nebo nekdo prinesu in pol ajde opet iz enega na drugega
japajade |  05 .02. 2021 ob  19: 03
SEdaj, ko se ve, da bolnik s covid-19 stane 8.000,00 €, je razumljivo, da so vse druge bolezni izginile, ki so dosti "cenejše" !
cazzimperio  |  05 .02. 2021 ob  17: 16
Mogoče pa so zdravniki delili lažne bolniške.
Kihanje v fokav je bil test za diagnozo odsotnosti od dela.
Pol pa veselo na smučanje...