KAJ SE DOGAJA V FIESI? Posekana drevesa bodo jeseni nadomestili z novimi

Piran

Mnogi so se v teh dneh spraševali, zakaj se v Fiesi sekajo stara, visoka drevesa. A včasih videz vara. Tako je tudi v primeru dreves, ki so dosegla starost in postajajo nevarna za okolico. Enajstim posekanim drevesom bo jeseni sledila zasaditev novih avtohtonih drevesnih vrst z veliko krošnjo, primernejših za to okolje.

V Okolju Piran so nedavno začeli s sanacijskimi deli v Fiesi. Odseka dreves so se lotili na podlagi strokovne analize krajinske arhitektke Romane Kačič iz zavoda Abakum in gozdarskega inženirja Zvoneta SadarjaKot pojasnjujejo, se na 10.000 m2 velikem območju fieškega travnika nahaja približno osemdeset dreves – največ iz vrst veliki pajesen, robinija, alepski bor, tamariša in figovec. 

"Mnoga so dosegla svojo fiziološko starost in bodo zaradi varnosti uporabnikov prostora postopoma odstranjena. Tri smo morali zaradi slabega stanja in nevarnosti nesreč posekati že lani, preostalih enajst pa smo odstranili v minulih dneh," pojasnjujejo v Okolju Piran. 

Šlo je pretežno za veliki pajesentujerodno in izjemno invazivno vrsto dreves, ki so bila posajena v drevoredu ob glavni povezovalni poti morje-kamp, s plitkimi koreninami in krhkim lesom, nevarnih zlasti v vetrolomu.

Namesto njih bodo v jesenskem času zasadili avtohtone drevesne vrste z veliko krošnjo (za senco), odporne na škodljivce, ki dobro prenašajo sušo in sol, so brez trnjev, so medonosne in imajo užitne plodove. V nabor primernih vrst sodijo puhasti hrast, koprivovec, črni gaber, skorš, alepski bor, mandljevec, črnika, zelenika, pinija, brek, graden in bezeg. "Poleg navedenega bomo istočasno podprli še deblo velikega alepskega bora ter pričeli s postopkom pridobivanja statusa naravnega spomenika za bor posebne oblike sredi travnika," so povedali v Okolju Piran.

V okvuru hortikulturne ureditve in revitalizacije območja fieškega travnika se bodo jeseni lotili še ureditve pešpoti od morja do kampa in nadomestnih zasaditev dreves vzdolž celotne pešpoti. V občinskem proračunu je za ta namen rezerviranih 83.700 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija