KAJ SE BO ZGODILO Z OBALNIM ZAVETIŠČEM? Kmalu javni razpis, ozadje burno

Koper

Sindikat javnega podjetja Marjetica Koper (MK) je vsem obalnim županom poslal dopis, v katerem si med drugim prizadeva za ohranitev delovnih mest v obalnem zavetišču, opozarjajo pa tudi na problematiko financiranja zavetišča. Preverili smo, kako so se na to odzvale občine in ali držijo govorice, da se vodstvo Marjetice Koper ne namerava prijaviti na nov razpis.

Sindikat si prizadeva, da bi MK ponovno kandidirala na razpisu za upravljanje obalnega zavetišča za zapuščene živali, saj se s koncem letošnjega leta izteka šestletno obdobje njenega upravljanja. Po njihovi oceni koprsko javno podjetje izpolnjuje vse zahtevane pogoje, ki jih mora izpolnjevati izvajalec javne službe in izkazuje ustrezne izkušnje na področju opravljanja le-te, razpolaga pa tudi s strokovno ekipo zaposlenih in usposobljenih oskrbnikov živali. Zato od vodstva Marjetice pričakuje, da odgovorno pristopi na razpis za obdobje naslednjih petih let. Prav tako pa si sindikat na vseh nivojih prizadeva za ohranitev delovnih mest ekipe sodelavcev na lokaciji zavetišča v Dvorih. Kot pravijo, so svojemu delu posvetili nešteto prostovoljnih ur, da so lahko vzpostavili sedanje standarde zavetišča.

Pojavljale naj bi se govorice, da se vodstvo Marjetice Koper ne namerava prijaviti na nov razpis za upravljanje zavetišča, zato smo se pozanimali, ali to drži. Zanimalo nas je tudi, da v kolikor to drži, zakaj se ne nameravajo prijaviti, saj je zavetišče v času njihovega upravljanja zgledno urejeno. Na odgovore še čakamo, so nam pa na MK zatrdili, da jih bomo prejeli do konca tedna.

V dopisu obalnim občinam so v sindikatu opozorili tudi na problematiko financiranja. Večina virov financiranja javne službe namreč prihaja iz proračunskih sredstev obalnih občin, ki pa po projekciji zadostujejo zgolj sedmim do osmim mesecem poslovanja, pravijo: "Zato računamo, da bodo mnenja županov obalnih občin šla v smeri dodelitve dodatnih sredstev iz proračunov le-teh, saj obstoječi prihodki ne dosegajo realnih potreb."

Ali so prejeli dopis in kako nameravajo ukrepati, smo povprašali vse obalne občine. Na koprski občini so nam v ponedeljek pojasnili, da so vsi štirje župani občin slovenske Istre seznanjeni z dopisom sindikata Marjetice Koper in da "bodo njegovo vsebino obravnavali na jutrišnji (torek, op. a.) koordinaciji". Medtem ko so na Občini Piran dodali še, da si želijo, da bi se problematika financiranja Obalnega zavetišča za živali rešila na najboljši možni način.

Danes pa smo prejeli še dodatna pojasnila z Mestne občine Koper, kjer so nam potrdili, da so na včerajšnji koordinaciji županov slovenske Istre res obravnavali problematiko zavetišča in da redno spremljajo aktivnosti dosedanjega upravljavca zavetišča.

"Da bi zagotovile najboljšo možno pomoč, oskrbo in namestitev zapuščenih živali, so občine slovenske Istre v zadnjem mesecu vložile veliko truda, strokovnega znanja in izkušenj v skupno pripravo izhodišč za pripravo javnega razpisa za izbor izvajalca javne službe na področju zaščite živali. Javni razpis bo pripravljen v skladu z Odlokom o zagotavljanju javne službe na področju zaščite živali, ki so ga sprejeli občinski sveti občin slovenske Istre," so zapisali in dodali, da bo razpis pripravljen predvidoma do konca oktobra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija