KAJ RAZSAJA V SLOVENSKI ISTRI? Po Marezigah zbolelo še 26 otrok v Ankaranu, tri so hospitalizirali

Ankaran

Po tistem, ko je na osnovni šoli v Marezigah več otrok imelo prebavne težave, o podobnih težavah poročajo tudi iz šole v naravi v Ankaranu. Na NIJZ so potrdili, da je zbolelo 26 otrok, od tega so bili trije hospitalizirani. Pri enem od hospitaliziranih otrok so v vzorcu blata izolirali bakterijo E.coli, vendar vir okužbe še ni znan.

Med učenci na taboru v Ankaranu je zbolelo 26 otrok, pri katerih je bilo prisotno bruhanje, pri nekaterih pa tudi diareja. Od teh 26 so tri otroke hospitalizirali, ostali otroci pa so se naslednje jutro počutili dobro in nadaljevali program aktivnosti, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) na spletni strani potrdili poročanje portala 24ur.com, ki navaja, da gre za učence Osnovne šole Primoža Trubarja iz Laškega.

Po podatkih, ki so jih prejeli na NIJZ, so dvema hospitaliziranima otrokoma odvzeli vzorec blata, pri čemer je bila v enem primeru izolirana bakterija E.coli. Kot so poudarili, pa zaenkrat ne morejo potrditi, da je to povzročitelj izbruha. Dodatno so v turistični namestitvi odvzeli vzorce hrane in brise površin na snažnost, ki so jih poslali v laboratorijsko analizo.

Kot navajajo na inštitutu, je v obeh primerih epidemiološka preiskava v teku, pri čemer poteka zbiranje dodatnih informacij in dodatna laboratorijska potrjevanja. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. Prav tako zaenkrat ni moč govoriti o povezavi med izbruhoma. V preiskavi sodelujejo inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, epidemiologi NIJZ in mikrobiologi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Ravnatelj Osnovne šole Primoža Trubarja Marko Sajko je za STA pojasnil, da je govoril s starši hospitaliziranih otrok, ki pravijo, da so otroci v redu. Po izbruhu, ki se je zgodil s ponedeljka na torek, in hospitalizaciji so otroci šli domov že naslednji dan.

Na šoli v naravi, ki so jo vseeno izpeljali do konca, je bilo skupno 93 otrok, ki se danes vračajo domov. Sajko je ob tem izpostavil dejstvo, da so tistega dne v istem hotelskem kompleksu razdelili 500 večerij, slabo pa so se počutili samo njihovi učenci.

Glede zastrupitve otrok na osnovni šoli v Marezigah pa so na NIJZ pojasnili, da je po podatkih šole že v sredo zbolelo 29 otrok, v četrtek še 14 in danes še štirje otroci, skupno torej 47 otrok. Ob tem so pridobili vzorec blata obolelega otroka, ki je bil poslan v analizo, preiskava pa je še v teku.

Na osnovni šoli v Marezigah so povedali, da je bilo v četrtek odsotnih 50 od skupno 267 otrok.

BONUS VIDEO: Tiskovna konferenca, na kateri je Šuštarjeva vse očitke zanikala, se je sicer začela sproščeno, a po eni uri so živci že začeli popuščati

Televizija Slovenija je danes sicer poročala, da po besedah šolskega vodstva prve analize Rižanskega vodovoda Koper kažejo, da je voda neoporečna, medtem ko bodo izvidi podrobnejših analiz znani v prihodnjih dneh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  11 .06. 2022 ob  09: 19
@max : Če misliš, da bo Carlova poizvedovala za kraje svojih kolegv v SD, se grozno motiš - takpno je pač to neodvisno novinarstvo.
Marko |  11 .06. 2022 ob  09: 16
Mogoče je glavni krivec zakon o javnem naročanju in določene spremembe zakonodaje, ki si jih je izboril poštenjak Dejan Židan, po katarem javne ustanove (predvsem šole) morajo kupovati najcenejše meso, to pa uspei le Panvita Mir v kateri ima poštenjak svoje delnice, z nabavo pokvarjenega mesa iz Poljske, Zatio se pa sedaj sprenevedajo in ne znajo ugotoviti vzroka okužbe, da prekrivajo te lopovščine.
max |  10 .06. 2022 ob  20: 24
sramotno novinarstvo, vsi mediji ponavljajo o 50 otrocih zastrupljenih in o neki hipotetični odgovornosti šole, kar seveda ne drži,me zanima če se bo kdo opravičil?