KAJ PRIČAKOVATI GLEDE NA ZADNJE POGOVORE? Fides in vlada nadaljujejo s pogajanji

Slovenija

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter vladna stran bosta danes po pričakovanjih nadaljevala pogajanja, ki sta jih po torkovi opozorilni stavki sindikata začela v sredo. Danes je sicer zadnji delovni dan pred ponedeljkom, ko Fides napoveduje začetek stavke do preklica. Sindikat se je sicer pripravljen pogajati tudi med vikendom.

Sindikat Fides je stavko napovedal 18. decembra lani, kot glavni razlog pa izpostavil neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Zdravniki in zobozdravniki so zato v torek opozorilno stavkali, za ponedeljek pa je napovedano nadaljevanje stavke, ki bo trajala do preklica.

Pogajanja med vladno stranjo in sindikatom so se začela v sredo, Fides pa je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

Glede na izjave predstavnikov obeh strani gre sklepati, da vlada in Fides doslej še nista bistveno zbližala svojih stališč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  13 .01. 2024 ob  21: 05
-1
vsem zdravnikom dvoživkam poslat v njihove privatne popoldanske nestavkaške dejavnosti TRŽNO IN ŠE KAKO DRUGO INŠPEKCIJO in jih eursko opalit da jih mine volja objavljat in forsirat stavko zase, a popoldan privat masno služit spet zase !
kokodek |  12 .01. 2024 ob  17: 22
-1
kakšni so to ljudje, ki jim je mar samo za denar