KAJ PRAVITE NA TAK SISTEM CESTNINJENJA? Ponoči ceneje za tovornjake in turiste (ANKETA)

Slovenija

Poslanec SDS Zvonko Černač vladi predlaga, da bi bila med 15. junijem in 30. septembrom cestnina za tovorni promet v nočnem času nižja za 50 odstotkov, prav tako bi prepolovil ceno tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene med 21. in 6. uro. Prepričan je, da bi na ta način prispevali k večji pretočnosti dnevnega prometa.

"V zadnjih mesecih je prometna pretočnost na slovenskih avtocestah močno upadla. Kljub temu, da se turistična sezona še ni pričela, se že zdaj vsakodnevno soočamo z velikimi zastoji, ki niso posledica povečanja obnovitvenih in vzdrževalnih del niti prometnih nesreč," je po navedbah SDS v poslanski pobudi zapisal Černač.

Po vsej Sloveniji po njegovih besedah stojijo večkilometrske kolone vozil, potovalni časi pa se podaljšajo tudi za uro in več. Zaradi vsega tega nastaja velika gospodarska in osebna škoda, je opozoril v pobudi. Ob tem je izpostavil, da je pred vrati turistična sezona, ko bo na slovenskih cestah tudi več turistov.

"Predlagam, da se v obdobju med 15. junijem in 30. septembrom za vožnjo po avtocestah v Sloveniji v nočnem času, torej med 21. in 6. uro zjutraj, zniža cestnina za tovorni promet za 50 odstotkov in enako pri nakupu tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene v tem časovnem obdobju," je zapisal.

Prepričan je, da bi na ta način spodbudili vožnjo v večernih in nočnih urah, kar bi na slovenskih avtocestah pripomoglo k večji pretočnosti dnevnega prometa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija