KAJ PA VARNOST KOLESARJEV? Razpoke in jame na cestišču ne bodo vplivale na spremembo trase (FOTO)

Koper

Na dveh predvidenih trasah Istrskega kolesarskega maratona, ki bo potekal med 14. in 15. oktobrom 2023, se bodo morali kolesarji na odseku med Pučami in Šmarjami soočiti z zelo načetim cestiščem, ki je po mnenju nekaterih v tako slabem stanju, da lahko resno ogrozi varnost udeležencev maratona. Vendar organizator Kolesarsko društvo Raketa v tem ne vidi razloga za spremembo trase, ker se na obstoječem cestišču dopušča redni promet, se mu zdi primerno tudi za izvedbo kolesarskega maratona. 

Istrski kolesarski maraton, rekreativna kolesarska preizkušnja, je največji rekreativni kolesarski dogodek v Istri, ki po opisu organizatorjev "navdušuje z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami za vse okuse in stopnjami pripravljenosti, lepimi panoramami in pestrim spremljevalnim programom". Vendar pa nekateri zaskrbljeno opozarjajo na stanje cestišča na določenih odsekih med Pučami in Šmarjami.

Bralec je priložil nekaj fotografij stanja cestišča, iz katerih so razvidne razpoke debeline do 4 centimetre, udarne jame globine do 7 centimetrov ... "Iz tega razloga vam svetujem, da spremenite traso maratona tako, da se bodo kolesarji izognili nevarnemu odseku, saj mnogi izmed njih ceste ne poznajo in lahko kaj hitro, ob večji hitrosti, zapeljejo v udarno jamo ali razpoke in pri tem padejo ter se tudi poškodujejo," je zapisal v sporočilu organizatorju maratona.

Za oceno stanja smo zaprosili organizatorja kolesarskega maratona, Kolesarsko društvo Raketa. Kot pojasnjujejo, so s stanjem na tem odseku ceste seznanjeni, vendar ker se na njem dopušča redni promet, naj bi bilo cestišče primerno tudi za izvedbo maratona. "Upravljanje cest je v domeni pristojnih služb, ki so strokovno usposobljene za oceno varnostnih tveganj glede na stanje vozišč. Dokler se na njih dopušča reden promet, med katerim je tudi kolesarski, ceste smatramo za primerne, da se lahko po njih vozijo tudi kolesarji v sklopu maratona," pojasnjujejo.

Udeleženci zato bodo morali biti pozorni na opozorilne table. "Odsek, ki ga navajate, smo ocenili kot izpostavljen, zato bomo udeležence z opozorilno tablo in v najavah nanj ustrezno opozorili," zatrjuje organizator, ki obenem poudarja, da je takšno stanje bilo tudi pretekla leta, vendar ni bilo zaradi tega nobene poškodbe udeležencev.

"Izpostavljamo, da je dotični del vozišča v podobno slabem stanju že vrsto let in ob tem v preteklosti nismo beležili nobenega padca ali poškodbe udeležencev. Seveda si pa kot organizator osrednjega kolesarskega dogodka v regiji tudi sami želimo čimprejšnje sanacije, ne le tega, ampak vseh slabih odsekov cest na območju maratona," so še zapisali v odgovoru na naša vprašanja glede varnosti udeležencev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
rico |  09 .10. 2023 ob  21: 28
12
Ta del ceste Puče- Šmarje je delo 16 let vladavine Popoviča in 6 let Bržana SRAMOTA!!!
Imperio  |  09 .10. 2023 ob  14: 42
16
Tisti del ceste se bo saniral šele leta 2028.
Danes že spet. Danes že spet.
Kot že tisočkrat je zaprt del cestišča v tunel Markovec. Kaj konkretnega ni videt.
Hitra cesta nad Izolo je prava denarnica za cestno podjetje.
Podobno danes sanacija plazu na cesti Lucija Valeta. Do 14 ure izkop 5m3 zemlje odpeljan nižje sto metrov na zelenico.
Par che lavoro.
Ma non lavoro un cazzo.