KAJ NAS ČAKA PO KONCU 'LOCKDOWNA'? Takšen naj bi bil nov semafor ukrepov

Slovenija

Strokovna svetovalna skupina za covid-19 je sinoči znova pretresala semafor vladnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, ki naj bi začel veljati po koncu popolnega zaprtja države, torej 12. aprila. Beseda naj bi po poročanju POP TV tekla predvsem o drugačni organizaciji šol in gostinskih teras.

Strokovna skupina naj bi razpravljala o tem, kateri ukrep ostane v določeni skupini in kateri se premakne v drugo. Trenutni semafor je razdeljen na pet faz, in sicer črno, rdečo, oranžno, rumeno in zeleno. Glavna kriterija za prehajanje med fazami sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število covidnih bolnikov v bolnišnicah.

Po besedah vodje strokovne skupine Mateje Logar, je vsa ukrep pomemben in ima nekakšen vpliv. Največ dvomov sicer zbuja omejitev gibanja. Če bo trend novih okužb po izteku zaprtja države takšen, kot je danes, bomo v rdeči fazi, kar pomeni, da se bodo ukrepi sproščali glede na stanje v posameznih regijah, piše portal 24ur.com.

Mateja Logar

V tej fazi se praviloma odprejo vrtci in šole prve triade po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente, muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine. A že tu se po informacijah POP TV obeta prva sprememba.

"Šole bodo tiste, ki se bodo prestavile, tako da bo omogočeno delovanje šol tudi, če bomo v rdečem območju," je razkrila Logarjeva. Za to bi sicer bilo potrebno prostovoljno samotestiranje učencev višjih razredov in dijakov, meni zdravstveni minister Janez Poklukar.

V oranžni fazi se odprejo nekatere ostale servisne dejavnosti, trgovine, dovoljeno je zbiranje do 10 oseb, odpravi se prepoved prehajanja regionalnih meja. A, kot pravi Logarjeva, je težava v tem, da je Slovenija majhna in že vsak premik pomembno vpliva na barve regij. "Tukaj bomo morda nekoliko preigrali številke, nekatere gospodarske panoge niso bile vključene, tako da se bomo lahko odločali na osnovi tega," je pojasnila. Nato pa verjetno še aktivnosti na prostem, kar se tiče nošenja mask, morda tudi odpiranje gostinskih teras, je dodal Poklukar.

Najpomembnejši kriterij za odločanje o sproščanju ukrepov pa bo nedvomno vzdržnost zdravstvenega sistema. In ker nam tukaj številke niso naklonjene, kakšnega večjega sproščanja po 12. aprilu vseeno ni pričakovati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  06 .04. 2021 ob  20: 12
ma kaj ta kur.... semafor ukrepov je res odvisen samo od teh kremšnitarjev ?