KAJ NAREDITI, ČE IZGUBITE ALI NAJDETE IZGUBLJENE STVARI? Policija dnevno objavlja seznam na tej spletni strani

Slovenija

Ljudje velikokrat najdejo različne predmete in dolžnost najditelja je, da mora o najdbi obvestiti lastnika, ki pa ga običajno ne pozna. Takrat je najdbo dolžan prijaviti policiji. Ta najdeni predmet prevzame in naredi zapisnik, na podlagi katerega ima najditelj možnost po določenem času postati novi lastnik predmeta.

Kolesi, ki sta bili pred tednom dni najedni ob cesti med Sežana - Orlek. Če ju kdo prepozna, naj pokliče Policijsko postajo Sežana na številko 05 707 15 00.

Najditelj lahko postane novi lastnik po preteku enega leta, če policija v tem času ne najde pravega lastnika.

Policija najdeno stvar hrani 30 dni, potem jo izroči v hrambo Finančni upravi RS (FURS). Najdene stvari, katerih lastniki se ne ugotovijo, najditelj pa ne želi postati novi lastnik, FURS proda na javni dražbi.

Najden telefon.

Vse najdene stvari so vnesene v policijsko evidenco, ki jo lahko vsakdo preveri. Nekatere policijske uprave najdene predmete objavijo tudi na Facebooku, seznami so izobešeni na oglasnih deskah posameznih policijskih postaj.

Ob tem policisti izpostavljajo dve pomembni zadevi. Prvič, ni jih potrebno obveščati, če najdete uničene dele koles, rabljena umazana oblačila, raztrgane prazne denarnice, … torej, ko je vrednost najdenih predmetov neznatna ali so primerni za odpad. Po drugi strani pa si najditelj najdene stvari ne sme prilastiti takoj, saj s tem stori kaznivo dejanje zatajitve, ki se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija