KAJ MEČKATA OKOLI JERNEJEVEGA KANALA OBČINA IN OKOLJE PIRAN? Rok za pripravo načrta padel v vodo, a država ga pričakuje do konca tedna

Piran

Komunalno podjetje Okolje Piran se z Občino Piran še dogovarja o prevzemu in načinu upravljanja Jernejevega kanala. Rok za pripravo podrobnejšega načrta in časovnico predvidenih ukrepov, previden za 15. februar, je tako padel v vodo. Ministrstvo za okolje medtem pričakuje, da jim bo piranska občina načrt poslala do konca tega tedna.

Na Okolju Piran so pojasnili, da mora biti rešitev za ureditev Jernejevega kanala in njegovo upravljanje skladna z odlokom o lokacijskem načrtu Seča - polotok in odlokom o pristanišču Piran, Kanal sv. Jerneja, hkrati pa tudi s koncesijo za gradnjo in upravljanje krajevnega pristanišča kanal Sv. Jerneja. Usklajevanj z občino še niso zaključili.

Na ministrstvu pričakujejo, da bodo načrt prejeli do konca tedna, predvidoma prihodnji teden pa naj bi podrobnosti načrta pretresali predstavniki direkcije za vode in Občine Piran.

Tudi po odstranitvi zapuščenih plovil pred letom dni in napovedih ministra za okolje Simona Zajca o skorajšnji ureditvi območja ostaja Jernejev kanal vse do danes neurejen.

Januarja so se predstavniki okoljskega ministrstva in piranske občine vendarle zavzeli za ureditev lokalnega pristanišča. Izražena je bila namera, da bi upravljalec pristanišča postalo Okolje Piran, ki bi pridobilo vodno dovoljenje ter pričelo z upravljanjem in postopnim urejanjem pristanišča.

Država oz. direkcija naj bi medtem prevzela mulj, izkopan pri morebitnem poglabljanju pristanišča, ki bi ga direkcija nato uporabila za vgradnjo v visokomorske nasipe.

Na sestanku je bil kot rok za pripravo podrobnejšega načrta in časovnico predvidenih ukrepov v Jernejevem kanalu postavljen 15. februar.

Ureditev Jernejevega kanala je sicer tesno povezana z načrti Občine Piran za ribiško pristanišče Seča ob vhodu v kanal. Predpogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja je presoja okoljskih vplivov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Veronika Izabela |  21 .02. 2020 ob  09: 03
Glede na to, kako agresivni so s svojimi absurdnimi in predvsem osebno naravnanimi zahtevami na tem področju nekateri posamezniki in kdo vse ima tam barke, od lokalnih politikantov do vplivnežev s celine, bo težko kdorkoli dosegel v tem zanemarjenem kanalu, kaj omembe vrednega. Sicer pa, le kako naj zadeve premakne z mesta lokalna politika, če pa na tem področju podeljuje vsa dovoljenja država ... ki se v tem trenutku ukvarja predvsem s preštevanjem glasov za oblikovanje nove vlade ali pa novimi volitvami. Tekoče zadeve pa stojijo....Uboga Istra...