KAJ JE V IZOLI DOPUSTNO GRADITI IN KAJ NE? Sedem hektarjev več za industrijo, 10 za stanovanja in tri za pokopališče

Izola

Izola je kot prva istrska občina začela postopek sprejemanja občinskega prostorskega načrta (OPN). Gre za pomemben korak z vidika posodobitve in poenotenja prostorskega urejanja za celotno območje občine, ki pa ne bo ustavil možnosti razvoja, ocenjuje vodja urada za prostor in nepremičnine Marko Starman. OPN bi lahko bil pod streho v letu in pol.

Izolski občinski svet je na julijski seji v prvem branju sprejel osnutek omenjenega načrta. Gre za "temeljni prostorski dokument, ki vključuje celotno območje občine", je pojasnil Starman.

Sprejem OPN je po eni strani obveznost občine, nujen pa je tudi zaradi posodobitve in prilagoditve katastru in elektronski obliki prostorskega načrtovanja. Nenazadnje pa bodo vsi zdaj veljavni akti, od zazidalnih načrtov do prostorskih ureditvenih pogojev, prenehali veljati, tako da na njihovi podlagi ne bo mogoče izdajati gradbenih dovoljenj ali črpati evropska sredstva, je Starman naštel razloge za pripravo dokumenta.

Kaj je dopustno graditi in kaj ne?

"Gre za zelo pomemben korak predvsem posodobitve in poenotenja urejanja prostora za celo območje občine. To je izjemno pomemben akt in od tukaj naprej pridemo v novo fazo prostorskega upravljanja in gospodarjenja s prostorom," je prepričan vodja občinskega urada za prostor.

Po njegovem je bistveno, da se s sprejemanjem OPN za celotno območje občine ureja, kaj je dopustno graditi in kaj ne. Pri pripravi besedila so že upoštevali pobude fizičnih in pravnih oseb na območju zazidalnih stavbnih zemljišč, v 60-dnevnem postopku javne razgrnitve, ki bo sledil pridobitvi mnenja o vplivih na okolje, pa bo prav tako moč dati pripombe in pobude. Tako bodo sprejeli "konsistenten, dolgoročen akt za celo območje".

Starman je obenem poudaril, da OPN ne bi spremenil veljavnih občinskih podrobnih prostorskih načrtov (OPPN) in da prostorski razvoj z njim ne bo oviran, ampak se bo s sprejetjem OPN dopolnjeval. Pri tem bodo npr. upoštevali tudi regionalni prostorski načrt za območje bivše obalne ceste Koper-Izola. Prav tako OPN ne bo zabetoniral zadev, ampak ga bo mogoče po sprejetju tudi dopolnjevati in spreminjati.

Konkretno OPN predvideva tri večja širitvena območja, in sicer bi območje industrijske dejavnosti povečali za okoli sedem hektarjev, za pokopališče 2,8 hektarja ter okoli deset hektarjev za stanovanjske gradnje, vendar na območjih, ki so že zdaj temu namenjena.

Sicer pa načrt predvideva valorizacijo degradiranih in neuporabljenih obmorskih območij, kot npr. Delamaris, za rekreativno-turistične namene. Pri tem gre za trajnostni turizem s pomembnih delom zelenih površin, je še dodal Starman.

Dopolnjen osnutek načrta je ravnokar šel v postopek celovite presoje vplivov na okolje na ministrstvo za okolje in prostor, ki bo od vseh urejevalcev prostora pridobil stališča do osnutka. V kolikor bo besedilo prestalo presojo, bodo lahko začeli z javno razgrnitvijo.

Po optimističnem scenariju Starman tako računa, da bi OPN lahko dokončno sprejeli v letu in pol do dveh letih. Kot je poudaril, pa niso neupravičeno optimisti, saj so mnogo veljavnih usmeritev in omejitev že vgradili v besedilo.

Deli novico:

IZOLAN |  21 .07. 2018 ob  21: 49
Izola, bi lahko bila Coimbra
@Prostorski načrt | včeraj ob 18:50  |  18 .07. 2018 ob  09: 24
Ja ki 2019 je cez 100 let, ne? Bo stopil v veljavo lih ko bo Kolenc direktor komunale, ki pa ureja ta obmocja.
@Prostorski načrt | včeraj ob 18:50  |  18 .07. 2018 ob  09: 22
Veramente , ko je bil sprejet prostorski nacrt SMC sploh ni obstajal. Tako ,da nevem koliko so kredibilne te tvoje informacije.
@Prostorski načrt |  17 .07. 2018 ob  18: 50
Prostorski “razvoj” in prodaje v Izoli obvladuje ena sama oseba, ki je postala pred kratkim podžupan.

In če bi imel kaj več informacij, bi vedel, da so ravno SMC, Oljka, IJN in ljudje iz podeželja nasprotovali divji pozidavi (“razvojne kmetije”), zahtevali javno obravnavo za vse večje projekte (trikotnik, argo, Delamaris, ladjedelnica) in presojo dolgoročnosti vplivov na občino. Zato so tudi odnosi z županom slabi.

In kot tretje, OPN bo stopil v veljavo šele leta 2019.
Prostorski načrt | danes ob 10:27  |  17 .07. 2018 ob  10: 42
Vprasaj ,se , zakaj spreminjajo prostorski nacrt, ZDAJ NA KONCU MANDATA?

Ker so dobili podkupnino in ne bodo nosili politicnih posledic spremembe nacrta.
Prostorski načrt | danes ob 10:27  |  17 .07. 2018 ob  10: 41
1.Svetniki SDja in SMCja bodo sigurno podprli (Kolenc je imel podzupana iz vrst SMC-ja)
2.Kolenc je clan SD-ja in vemo kaksen vpliv ima ta stranka v izoli. Torej je Kolenc le odsev te sranke.
3. Npr. ce podkupijo Kolenca, ne morejo podkupiti obcinski svet?
Prostorski načrt |  17 .07. 2018 ob  10: 27
Sprememba prostorskega načrta kvečjemu gre skozi občinski svet. Kakšen kolenc?
Če bojo za to vsi svetniki pol ja se ga spremeni.
Drugace je pa po predvidenem OPN ju IZ-01/10 OPPN CU..centralne dejavnosti.
Popravite me prosim ce ni res.

Lp
Ze 2 LETI GOVORIM |  17 .07. 2018 ob  10: 11
DA BO KOLENC DOBIL PODKUPNINO ZA SPREMENITI PROSTORSKI NACRT!

IZOLA TURISTOM, IZOLANI PA NAJ SE IZSELIJO!!

iztok |  17 .07. 2018 ob  09: 44
-2
Naš župan in njegova ekipa BRAVO
PISE DELAMARIS, MISLIJO PA NA ARGO |  17 .07. 2018 ob  09: 20
Verjetno bo sprememba v prostorskem aktu bivse tovarne Argo. Tam je sedaj prepovedano graditi turisticne komplekse. Namen je za kulturo in zelene povrsine.
Kolenc preden bo odsel, bo naredil darilo DUTBju , kateri bo prodal se vedno pod ceno in imeli bomo nov HOTEL pri marini.
škombro |  17 .07. 2018 ob  05: 16
Je rekla Breda Pečan če bo šlo tako naprej bomo v Delamarkisu jedli z zlatimi žlicami a zdaj jemo z golimi rokami :((
Izolan |  17 .07. 2018 ob  01: 44
10
Izola je umrla ko smo sli izolani delat po svetu! Ko so nam zjebali delamaris,ladjedelnico ki so vsi varilci sli v italio delat, mehano, delmar itd... normalno da nas ni ce smo se izselili najvec v avstrijo! V padovi sem v neki fabriki ki varijo podvozja za kamione naletel samo tam na 9 izolanov ki pridno delajo! Tako je. Sami smo si krivi ker smo pustili bredi da vse razproda in stem unici nase fabrike!
1