KAJ JE POSEBNOST KULTNEGA PANETONA? To je glavna razlika med kupljenim in domačim (VIDEO)

Koper

Sladek praznični kruh – tudi tako bi lahko opisali paneton. Kolač, ki v prazničnem času popestri mizo marsikatere hiše. In to ne samo v Italiji, od koder izvira, temveč tudi pri nas, zato ste ga zagotovo opazili na trgovskih policah. A pravi mojstri pravijo, da ga ni čez domačega. Pri Niku Ražmanu na družinski domačiji v Gračišču smo preverili, če to drži.

"Paneton izvira iz Milana. Tam je bilo tradicionalno za božič pripraviti sladek kruh in z leti se je to nekako perfekcioniralo, tako da dejansko sodoben paneton je zadnjih 70, 80 let," pove Ražman. Ker so bile sestavine nekoč zelo drage, so si paneton privoščili le ob posebnih priložnostih – in še do danes se je ohranil kot božična ali pa velikonočna jed.

Tradicionalen paneton je z rozinami in kandirano pomarančo. Danes pa mojstri teh slaščic vanje dajejo – tako rekoč – karkoli. "Videl sem tudi že paneton s klobaso. To je sicer malo pretirano, ga pa sicer danes delajo ogromno s čokolado, pistacijo in drugim sadjem, kot so denimo fige."

Paneton se tradicionalno pripravlja z drožmi, vsebuje pa ogromno masla in rumenjakov. Približno tri dni traja, da nastanejo pravi domači panetoni. Ti pa se – tako nas poduči sogovornik – ne morejo primerjati s tistimi, ki jih kupimo v trgovini. "Uporabljam čim bolj naravne sestavine, lokalne, že jajca dobim vsakič proste reje, maslo slovensko, uporabljam najboljše rozine, kar jih lahko dobim, tudi orehe," pove.

Je pa temu primerna tudi cena. Medtem ko jih v trgovinah lahko kupimo že za dobrih pet evrov, 'domači' panetoni stanejo skoraj 30 evrov. "Lahko rečem, da sem že precej ljudi spreobrnil glede panetona, tistih, ki so ga vedno sovražili. In enkrat, ko so probali domačega, niso mogli več jesti tistih industrijskih."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  03 .12. 2023 ob  22: 14
posebnost kultnega panettona je predvsem cena ! ni 3x boljši od nedomačega čeprav najmanj 3x do 4x dražji !
Miura |  01 .12. 2023 ob  21: 27
Vsekakor je domače pecivo paneton, potica, keksi itd. veliko bolj zdravo. Paneton, ki ima tako dolg rok uporabe, je vse prej kot zdravo živilo. Kupce premami embalaža in reklama. Hvala, ne!