Kaj je počela Komelova v Rimu?

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel se mudi na delovnem obisku v Rimu. Med drugim se je sestala z namestnico italijanskega zunanjega ministra Marto Dassu ter podtajnikom na ministrstvu za notranje zadeve Filippom Bubbicom, s sogovornikoma pa je med drugim razpravljala o dvojezičnem šolstvu in medijih.

Z Dassujevo je Komelova govorila o možnostih za krepitev dvostranskega sodelovanja na podlagi zelo dobrih odnosov na ravni predsednikov vlad, Alenke Bratušek in Enrica Lette. Po besedah Komelove bi bilo treba v prihodnje podpirati tudi sodelovanje manjšin na obeh straneh meje.

Ministrica je v izjavi izpostavila tudi zelo konkretne pogovore z Bubbicom, ki je tudi predsedujoči delovnemu omizju za slovensko narodno skupnost v Italiji. Pogovori so med drugim tekli o dvojezičnem šolstvu in medijih. Sogovornika sta spregovorila o prostorski problematiki dvojezične šole v Špetru ter zagotavljanju sredstev za pedagoško svetovalko. Še vedno je odprto tudi vprašanje sistemskega financiranja slovenske manjšine, je spomnila Komelova.

Za Slovenijo so, kot je še spomnila ministrica, zelo pomembni tudi mediji, med drugim Primorski dnevnik in slovensko uredništvo RAI v Trstu. Ljubljana želi zagotoviti njihovo avtonomijo in olajšati njihovo delovanje, je poudarila Komelova, ki konkretne rezultate pogovorov pričakuje kmalu. Sicer pa Komelova ni želela komentirati notranjepolitičnega dogajanja v Sloveniji in možnosti, da bi vodenje urada za Slovence v zamejstvu in po svetu prevzel kandidat stranke DeSUS. "S strani predsednice vlade nisem o tem dobila nobene uradne informacije," je pojasnila Komelova in dodala, da zato zadeve ne more komentirati.

obala |  12 .02. 2014 ob  00: 49
Strinjam se s soncem.Tudi sam trdim da nima niti kapljice italijanske krvi.V italijansko manjšino je prišla potom zvez.To da je obiskovala šolo z italijanskim jezikom to drži,vendar veliko otrok obiskuje italijansko šolo in prav tako nimajo italijanske krvi.Tina s tem da trdi da ima italjanske korenine se ima za neki več.Sposobnosti jo niso pripeljale v parlament temveč hinavske dedne zvijače.že s tem da laže v javnosti o svoji nacionalni pripadnosti pove vse o sebi.Tini Slovenija ne pomeni nič.Pomebno ji je kako se šlepat do položaja,ker je tip človeka kateri je zaljubljen sam vase.Da pride do cilje je pripravljena na vse,preprosto na vse......Žalostno je,da je taka oseba lahko v politiki.če je njej uspelo je potem lahko vsak lolek politik,še posebno ženska če mal pomiga z ritjo.Moram omeniti da sem bil neprijetno presenečen ko sem prebral da bo ministrica.Sram me je bilo da lahko v naši državi taki ljudje pridejo do parlamenta.Priporočam novinarjem naj mal raziskujejo njeno ozadje,prepričan sem da bi imeli velikooooo za napisati,velikoooo sočnih zgodbic o njej in njeni družini.Tina,Tina.....nisi sama kriva revca da si taka,to je pač dedno.....
sonce |  12 .02. 2014 ob  00: 22
Prvo Tina Komel nima niti kapljice italijanske krvi.Res je da ona in cela njena družina bi potegnil rajši za italijane kot za slovence.(domači izdajalci)Od prvega dne laže da ima italijanske korenine.Na obali še posebno v Hrvatinih je lahko tudi Mujo v italijanski manjšini. Tina,Tina kdaj boš resnico govorila.O njej in njeni poštenosti in o poštenosti njenih najožjih domačih bi se dalo veliko napisati.Tina skrbi samo za svojo rit.Do položaja pa ni prišla na pošten način,ker je tako vzgojena.
Peppino di Slovenzi |  11 .02. 2014 ob  21: 52
Pridna punza.Skoda da je v tej stranki.
Bobo |  11 .02. 2014 ob  21: 01
Šla je ponuditi finančno pomoč italijanski manjšini v Piemontu in svoje usluge turistične vodnice.
Pingo |  11 .02. 2014 ob  20: 56
Edina italijanka, ki se zavzema za Slovence v zamejstvu...
Ministrica |  11 .02. 2014 ob  20: 27
Med obiskom Rima je še položila temeljni kamen za nov Kolosej, saj je stari že dotrajan.