KAJ JE MINISTER VIZJAK PONUJAL TAJKUNU PETANU? "Glupo je plačevati davek državi" (AVDIO)

Slovenija

V oddaji 24UR Zvečer so objavili posnetke ministra Andreja Vizjaka, ki je v času prve Janševe vlade nagovarjal podjetnika Bojana Petana v vojni za prevlado v Termah Čatež. Predlagal mu je, kako se izogniti plačilu davka. Obenem mu je ponujal sodelovanje države in nadzornega sveta, če bo pristal na njegove pogoje, poroča 24ur.com.

Bojan Petan (levo) in Andrej Vizjak

Kot je poročal spletni portal 24ur.com, je takratni gospodarski in aktualni okoljski minister Vizjak Petanu dejal, da je "glupo", da bi družba plačevala davek državi. Afera se je dogajala leta 2007, v času, ko je prva Janševa vlada napovedala vojno tajkunom, domačim menedžerjem, ki so z bančnimi krediti lastninili slovenska podjetja. Petan je bil z nasprotnega političnega pola, dolga leta član LDS, ki je vladala pred Janezom Janšo.

Hkrati je bil to čas, ko se je odvijal srdit spopad za privatizacijo Term Čatež. V prevzemni vlogi na eni strani DZS, ki jo lastniško obvladuje Petan, takrat 22-odstotni lastnik Term, in njemu naklonjena podjetja. Na drugi strani pa država z 20-odstotnim deležem na čelu s takratnim gospodarskim ministrom.

Kot je še poročal portal 24ur.com, je v ozadju bila, kot razkrivajo posnetki, resnica daleč od nepremostljivega sovraštva med Vizjakom ter SDS in Petanom in LDS. Javnost in politiko pa je že takrat zanimalo, zakaj se Vizjak vpleta v nakup in ali je presegel pooblastila. Minister je takrat zagotavljal, da ne gre za nobeno vpletanje in da ga kot ministra zanimajo prav vsa državna podjetja.

Na posnetkih pa je slišati, da je Vizjak Petanu na skrivnem sestanku ponujal premirje oziroma dogovor, kako se izogniti plačilu davka državi. Šlo je za nekaj čez 30 milijonov evrov, še poroča portal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  19 .10. 2021 ob  17: 02
Še en kandidat za spomenik na aleji slavnih.
kokodek |  19 .10. 2021 ob  09: 30
ker kljub pokvarjenosti in škodljivosti, ne bodo odstopili, bi jim morali ukiniti plače!!!!!!
Ištrijan |  19 .10. 2021 ob  09: 15
Kljub takim "razkritjem" se nekateri še vedno čudnijo zakaj ljudje ne hodijo na volitve. Zato ker so vsi isti! Pred kamerami šov za "glup narod" (kot pravijo nekateri politikanti), za kamerami pa najboljši prijatelji za sklepanje poslov, basanje milijonov in siromašenje države - "kaj državi boste plačali davke?!" Kaj pa naj država z davki? Rajši v njihove žepe.

Še ena potrditev zakaj je bilo potrebno sesut prejšnjo državo, zato ker bi jih za takšne posle v prejšnjem sistemu "žive zažgali"!! Sedaj pa kradejo vsem na očeh in se prikažejo pred kamerami s tistimi bebastimi nasmehi, kot da ne bi bilo nič. NAGRAVŽNO!!!!

In seveda, ne pozabit nakup Petrolovih delnic!!