KAJ INSTALACIJA V KROŽIŠČU NA KOZINI SPOROČA PRIŠLEKOM? Umetnika Dušana Erjavca navdihnila zgodba občinskega grba (FOTO)

Slovenija

Hrpeljska občina je ureditev krožišča ob avtocesti na Kozini zaupala umetniku Dušanu Erjavcu. Minimalistično instalacijo, ki je bila prvotno zamišljena za postavitev na drugi lokaciji, so umestili "kot osnovni simbol občine na enega glavnih vhodov". Erjavca sta pri delu podprla Marjetica Koper in CPK.

Kot pojasnjuje Erjavec, otok krožišča in obliko instalacije sestavljata simbola občine Hrpelje-Kozina, Andrejev križ in kolo. Inspiracija je bil občinski grb in njegova zgodba.

Na otok krožišča je položen križ kot znak križišča smeri. Narejen je iz kamna (betona) in spominja na tlakovano cesto, ki leži na zelenem polju. Na križ sta pritrjena dva v paru upognjena jeklena loka, ki se s severne in južne strani prekrivata in spojita v kolo.

Vgrajeni svetlobni elementi v loku predstavljajo nočni promet, ki se v poznih nočnih urah premika s tako hitrostjo, da oko zazna žaromet kot eno samo svetlobno črto. Kolo je delno vkopano v staro tlakovano cesto, ki zmerno zavira in preusmerja konstanten promet, ujet v današnji vedno hitrejši tempo.

Kolo je iz nerjavečega jekla, temelji so betonski, podstavki za križ v obliki monolitov. Kot je dejala hrpeljska županja Saša Likavec Svetelšek, je pomembno z videzom ustvarjati vtise obiskovalcev, da njihove kraje doživijo kot urejene in čiste ter da dobijo sporočilo o značilnostih hrpeljske občine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija